ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν «τραβάει το σκοινί»

Ο Ερντογάν «τραβάει το σκοινί»
Τη Γάζα σχεδιάζει να επισκεφθεί ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 13 ή 14 Σεπτεμβρίου, με στόχο να δοθεί τέλος στον αποκλεισμό...

Τη Γάζα σχεδιάζει να επισκεφθεί ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 13 ή 14 Σεπτεμβρίου, με στόχο να δοθεί τέλος στον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, γράφει σήμερα η τουρκική εφημερίδα «Haberturk».

Πηγές προσκείμενες στον Τούρκο πρωθυπουργό είπαν στην εφημερίδα ότι ο Ερντογάν σχεδιάζει να εισέλθει στη Γάζα μέσω του μεθοριακού περάσματος της Ράφα στην Αίγυπτο. Οι αιγυπτιακές αρχές από τη μεριά τους έχουν ήδη δώσει τη σχετική έγκριση.

Η κίνηση αυτή του Τούρκου πρωθυπουργού εντάσσεται στο πλαίσιο άσκησης πίεσης προς την κυβέρνηση Νετανιάχου να αποσπάσει την απολογία του Ισραήλ για τη δολοφονική επιδρομή των Ισραηλινών κομάντο στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά. Επίσης, η Τουρκία έχει ανακοινώσει ότι θα φέρει το ζήτημα του ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Εφόσον πραγματοποιηθεί η επίσκεψη Ερντογάν στη Γάζα, θα δημιουργήσει τεράστιες αναταράξεις στις σχέσεις των δύο χωρών, καθώς θα αποτελεί την πρώτη επίσημη –από μεριάς αρχηγού κράτους- προσπάθεια σπασίματος του αποκλεισμού, που διαρκεί στη σκληρότερη μορφή του από το 2007.