ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Το Ιράν «παίζει με τη φωτιά» - Αμερικανικές κυρώσεις για το βαλλιστικό του πρόγραμμα

Τραμπ: Το Ιράν «παίζει με τη φωτιά» - Αμερικανικές κυρώσεις για το βαλλιστικό του πρόγραμμα

Η απόφαση του Ιράν να προχωρήσει στη δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου την Κυριακή (20/01) συνέβαλε στην απόφαση του Τραμπ για την επιβολή κυρώσεων, οι οποίες ενδέχεται να ανακοινωθούν ήδη από σήμερα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέβασε νωρίς σήμερα το πρωί ένα μήνυμα μέσω του λογαριασμού του στο Twitter απευθυνόμενος στο Ιράν με το οποίο το προειδοποιεί ότι «παίζει με τη φωτιά».

Το Ιράν «δεν εκτιμά πόσο καλός ήταν μαζί του ο πρόεδρος Ομπάμα. Εγώ δεν θα είμαι!», πρόσθεσε ο Τραμπ στο μήνυμά του.

«Το Ιράν δεν συγκινείται από τις απειλές καθώς αντλούμε ασφάλεια από τον λαό μας. Δεν θα προκαλέσουμε ποτέ πόλεμο, αλλά μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο στα δικά μας αμυντικά μέσα!», απάντησε αμέσως και πάλι μέσω Twitter ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν για το βαλλιστικό του πρόγραμμα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν σήμερα κυρώσεις σε 13 πρόσωπα και 12 οντότητες μερικές ημέρες αφότου ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι «προειδοποίησε» το Ιράν για τη δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου και άλλες δραστηριότητες.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανήρτησε στην ιστοσελίδα του τον κατάλογο των προσώπων και των οντοτήτων που αφορούν οι κυρώσεις, ορισμένα από τα οποία έχουν την έδρα τους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στον Λίβανο και στην Κίνα.

Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν ένα αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού ανοικτά της Υεμένης για να προστατεύει τις θαλάσσιες διελεύσεις από τις πολιτοφυλακές Χούτι που έχουν συμμαχήσει με το Ιράν, δήλωσαν σήμερα δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Το αντιτορπιλικό USS Cole έφθασε σε ορατή απόσταση από τα Στενά Μπαμπ αλ-Μαντάμπ, ανοικτά της βορειοδυτικής Υεμένης όπου θα διενεργεί περιπολίες, περιλαμβανομένης και της συνοδείας σκαφών, δήλωσαν οι αξιωματούχοι υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το ένοπλο κίνημα των Χούτι επιτέθηκε σε σαουδαραβικό πολεμικό πλοίο ανοικτά της δυτικής ακτής της Υεμένης, με αποτέλεσμα να προκληθεί έκρηξη από την οποία σκοτώθηκαν δύο μέλη του πληρώματος.

Οι ιρανικές Αρχές δεν επέτρεψαν τη συμμετοχή της αμερικανικής ομάδας πάλης στο παγκόσμιο πρωτάθλημα

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να μη συμμετάσχει η ομάδα ελεύθερης πάλης των ΗΠΑ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στη χώρα.

«Το θέμα συζητήθηκε σε ειδική επιτροπή και τελικά (αυτή) αποφάσισε κατά του ταξιδιού της αμερικανικής ομάδας πάλης στο Ιράν», για τη συμμετοχή στους αγώνες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κουασεμί στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Η πρόσφατη στάση των ΗΠΑ έναντι Ιρανών πολιτών οδήγησε το υπουργείο Εξωτερικών να λάβει αυτή την απόφαση, πρόσθεσε ο Κουασεμί.

Στις 31 Ιανουαρίου, το Ιράν ανακοίνωσε ότι σταμάτησε να χορηγεί βίζα σε Αμερικανούς πολίτες, αντιδρώντας στην πρόσφατη ταξιδιωτική απαγόρευση της Ουάσιγκτον για πολίτες επτά, κατά πλειονότητα μουσουλμανικών, χωρών, στις οποίες περιλαμβάνεται το Ιράν. «Δεν θα εκδίδουμε βίζα για Αμερικανούς, αλλά θα υπάρχουν εξαιρέσεις για ορισμένους, οι περιπτώσεις των οποίων θα παραπέμπονται σε Επιτροπή που έχει συσταθεί στο (ιρανικό) υπουργείο Εξωτερικών», δήλωσε την Τρίτη ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Η Τεχεράνη θα ανταποδώσει»

Στο μεταξύ, η διπλωματία του Ιράν καταδίκασε λίγο αργότερα, χαρακτηρίζοντάς παράνομες, τις νέες κυρώσεις που επέβαλαν στην Ισλαμική Δημοκρατία οι ΗΠΑ.

Διεμήνυσαν μάλιστα ότι θα επιβληθούν νομικοί περιορισμοί στους Αμερικανούς και σε νομικά πρόσωπα από τις ΗΠΑ που βοηθούν «τρομοκρατικές οργανώσεις στην περιοχή», σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρανικού ΥΠΕΞ που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

«Οι νέες κυρώσεις (...) δεν είναι συμβατές με τις δεσμεύσεις της Αμερικής και με την απόφαση 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που υιοθέτησε την συμφωνία για το (ιρανικό) πυρηνικό πρόγραμμα η οποία επιτεύχθηκε ανάμεσα στο Ιράν και τις έξι δυνάμεις», σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση αυτή.

«Σε ανταπόδοση για τις κυρώσεις των ΗΠΑ, το Ιράν θα επιβάλλει νομικούς περιορισμούς σε ορισμένους Αμερικανούς και σε οντότητες που ενέχονται στη χορήγηση βοήθειας και στην ίδρυση τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή», κατά τη διπλωματία της Τεχεράνης.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ δήλωσε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ισλαμική Δημοκρατία προετοιμάζονταν ήδη πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι κυρώσεις αυτού του είδους δεν καταρτίζονται γρήγορα, αλλά νομίζω η χρονική στιγμή που επιβλήθηκαν σχετίζεται σαφώς με αυτά που είδαμε τις τελευταίες ημέρες», ανέφερε ο Σπάισερ, προσθέτοντας: «Γνωρίζαμε ότι είχαμε κάποιες επιλογές διαθέσιμες διότι είχαμε ήδη εργαστεί για αυτή τη διαδικασία».