ΚΟΣΜΟΣ

Προεδρικές εκλογές - Γαλλία: Νέα δημοσκόπηση «δείχνει» τον νικητή

Προεδρικές εκλογές - Γαλλία: Νέα δημοσκόπηση «δείχνει» τον νικητή

Ο υποψήφιος της συντηρητικής παράταξης στις γαλλικές προεδρικές εκλογές Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος πλήττεται από το σκάνδαλο της αργομισθίας της συζύγου του και των δύο από τα παιδιά του, δεν θα περάσει στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης, τον Μάιο, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Η υποψήφια της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν θα αντιμετωπίσει τον κεντρώο ανεξάρτητο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί την 7η Μαΐου, και ο Μακρόν θα κερδίσει συγκεντρώνοντας το 63% των ψήφων έναντι ενός 37% για την επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή του ινστιτούτου Ifop Fiducial.

Ο Φιγιόν επιμένει ότι δεν θα εγκαταλείψει την κούρσα, παρά τη ραγδαία επιδείνωση της εικόνας του στις δημοσκοπήσεις.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέ, ο οποίος κατά ορισμένους θα ήταν ο πιο επιθυμητός αντικαταστάτης του Φιγιόν εάν ο υποψήφιος του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων απέσυρε την υποψηφιότητά του, διέψευσε μέσω Twitter ένα δημοσίευμα του L'Obs ότι ετοιμάζεται να δηλώσει ότι παύει να υποστηρίζει τον διεκδικητή του ύπατου αξιώματος της Γαλλίας.

Η σημερινή δημοσκόπηση κατέδειξε ότι ο Φιγιόν, ο οποίος μέχρι πρότινος φερόταν να προηγείται με μεγάλη διαφορά στην κούρσα για το Ελιζέ, δεν έχει πιθανότητες να περάσει στον δεύτερο γύρο, αφού κατατάσσεται τρίτος. Χθες βράδυ, ο υποψήφιος κατήγγειλε μια προσπάθεια «κατεδάφισης» της υποψηφιότητάς του, απευθυνόμενος σε περίπου 1.000 ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί σε μια προεκλογική εκδήλωση: «Δεν θέλουν δικαιοσύνη. Θέλουν να με καταστρέψουν, να καταστρέψουν τη Δεξιά και να αλλοιώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα», υποστήριξε αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες έρευνες για το γεγονός ότι η σύζυγός του και δύο από τα παιδιά του πληρώνοντας για εργασία που δεν προσέφεραν.

Μέχρι να ξεσπάσει το σκάνδαλο, ο Φιγιόν έμοιαζε να διαθέτει ένα άνετο προβάδισμα έναντι όλων των άλλων υποψηφίων για τη γαλλική προεδρία. Δημοσκόπηση της Odoxa για το ραδιοφωνικό δίκτυο France Info κατέδειξε πως το 61% των Γάλλων θεωρεί πως ο Φιγιόν σφάλλει επιμένοντας να μην αποχωρεί από την κούρσα.

Οι βολές από το δικό του στρατόπεδο όμως συνεχίζονται, κυρίως από πολιτικούς συνδεδεμένους με βαρόνους των Ρεπουμπλικάνων ή αντιπάλους του στον αγώνα για το χρίσμα της Δεξιάς.

Ρoή Ειδήσεων