ΚΟΣΜΟΣ

Έχει… πυρετό ο Ερντογάν; Αποφυλακίστηκε βετεράνος αγωνιστής των Κούρδων

Έχει… πυρετό ο Ερντογάν; Αποφυλακίστηκε βετεράνος αγωνιστής των Κούρδων

Την αποφυλάκιση του Αχμέτ Τουρκ, πρώην δημάρχου της πόλης Μάρντιν (νοτιοανατολικά), μια προσωπικότητα η οποία χαίρει ιδιαίτερου σεβασμού μεταξύ των αγωνιστών για την κουρδική υπόθεση στην Τουρκία, διέταξε τουρκικό δικαστήριο, όπως δήλωσε μία από τους δικηγόρους του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Τουρκ, φυλακισμένος στο Ελαζίγ (ανατολικά), θα παραμείνει όμως υπό δικαστική επιτήρηση, ενώ του έχει απαγορευθεί να εγκαταλείψει τη χώρα εν αναμονή της δίκης του, τόνισε η δικηγόρος του, η Ζεϊνέπ Μποζτοπράκ διευκρινίζοντας ότι ο πελάτης της αναμενόταν να βγει από τη φυλακή το βράδυ.

Ενώ ήταν δήμαρχος της Μάρντιν, μιας από τις σημαντικότερες πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας με κατά πλειονότητα κουρδικό πληθυσμό, ο Τουρκ συνελήφθη τον Νοέμβριο και καθαιρέθηκε από το αξίωμά του στο πλαίσιο μιας έρευνας που σχετίζεται με το αυτονομιστικό ένοπλο κίνημα Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν, μια οργάνωση που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα.

Η σύλληψη αυτού του βετεράνου αγωνιστή για την κουρδική υπόθεση, ηλικίας 74 ετών, που έχει βηματοδότη, προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες σε όλο το τουρκικό πολιτικό φάσμα. Πολλοί εκλεγμένοι κάλεσαν ο Τουρκ να αφεθεί ελεύθερος για λόγους υγείας.

Μια φωτογραφία που τον εικονίζει με κυρτούς ώμους και δεμένο με χειροπέδες ανάμεσα σε δυο χωροφύλακες που τον μετέφεραν σε νοσοκομείο για να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις προκάλεσε νέες διαμαρτυρίες την περασμένη εβδομάδα. Ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κατήγγειλε την «κακομεταχείριση» του Τουρκ.

Η απόφαση να αποφυλακιστεί ο Τουρκ καταγράφεται με υπόβαθρο ένα ιδιαίτερα πολωμένο πολιτικό κλίμα, πριν από το δημοψήφισμα που αναμένεται να διεξαχθεί τον Απρίλιο για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την μετατροπή της προεδρίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε εκτελεστική, όπως επεδίωκε.

«Η παράνομη και απάνθρωπη φυλάκιση του Αχμέτ Τουρκ έλαβε τέλος», ανέφερε με ικανοποίηση μέσω Twitter το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών, απευθύνοντας έκκληση να «απελευθερωθούν όλοι οι φυλακισμένοι πολιτικοί».

«Μια άσχημη απόφαση, που εναντιωνόταν στη δικαιοσύνη και στη (σ.σ. συλλογική πολιτική) συνείδηση, επιτέλους ακυρώθηκε», σχολίασε από την πλευρά του ένας βουλευτής της CHP, (αξιωματική αντιπολίτευση), ο Σεζγκίν Τανρίκουλου.

Στο πλαίσιο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που κηρύχθηκε μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου, οι τουρκικές αρχές έχουν πολλαπλασιάσει τους τελευταίους μήνες τις απομακρύνσεις και τις συλλήψεις αιρετών αυτοδιοικητικών αξιωματούχων που κατηγορούνται για σχέσεις με τους αυτονομιστές του PKK.

Όλοι οι δήμαρχοι που έχουν απομακρυνθεί από τα αξιώματά τους και τέθηκαν υπό κράτηση είχαν εκλεγεί με τα χρώματα του Κόμματος για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία, εκφράζει την κουρδική μειονότητα), που συνδέεται με το HDP, ηγετικά στελέχη του οποίου φυλακίστηκαν το Νοέμβριο.

Η νοτιοανατολική Τουρκία σπαράσσεται από σχεδόν καθημερινές, αιματηρές μάχες ανάμεσα στο στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας από τη μια, και το PKK από την άλλη, αφότου κατέρρευσε, το καλοκαίρι του 2015, η εύθραυστη μονομερής ανακωχή που είχαν κηρύξει οι κούρδοι αυτονομιστές.

Η αναζωπύρωση των εχθροπραξιών σήμανε την αναστολή της ειρηνευτικής διαδικασίας με στόχο να τερματιστεί ο πόλεμος ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 40.000 ανθρώπους από το 1984…

Σχετικές ειδήσεις