ΚΟΣΜΟΣ

«Πράσινο φως» από τη Βουλή των Κοινοτήτων για Brexit - Μέι: Ακόμα και ανεξάρτητη, εκτός ΕΕ η Σκωτία

«Πράσινο φως» από τη Βουλή των Κοινοτήτων για Brexit - Μέι: Ακόμα και ανεξάρτητη, εκτός ΕΕ η Σκωτία

Tην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, να αρχίσει τη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, εξουσιοδότησε η Βουλή των Κοινοτήτων, έπειτα από μια ψηφοφορία στην οποία οι προσπάθειες των φιλοευρωπαίων κοινοβουλευτικών να υπάρξουν επιπλέον όροι ηττήθηκαν, ενώ εγκρίθηκε το σχέδιο των Τόρις για την έναρξη των συνομιλιών για το διαζύγιο ως την 31η Μαρτίου.

Το κείμενο του σχεδίου νόμου που εισηγήθηκε η κυβέρνηση των Συντηρητικών εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση με 494 ψήφους υπέρ έναντι 122 κατά.

Το σχέδιο νόμου αυτό αναμένεται να αρχίσει να συζητείται στη Βουλή των Λόρδων, όπου η έγκρισή του θεωρείται πολύ πιθανή παρότι οι Τόρις δεν διαθέτουν άνετη πλειοψηφία σε αυτή.

«Μια ανεξάρτητη Σκωτία δεν θα ανήκε στην ΕΕ»

Την ίδια ώρα, η Τερέζα Μέι προειδοποίησε πως μια ανεξάρτητη Σκωτία δεν θα αποτελούσε τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι στο περσινό δημοψήφισμα για το Brexit, οι Σκωτσέζοι τάχθηκαν υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, ενώ το κυβερνών Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP), που ηττήθηκε στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία το 2014, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα προκηρυχθεί νέο δημοψήφισμα αν οι απόψεις του για το Brexit αγνοηθούν στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για την οριστικοποίηση του «διαζυγίου».

Την Τρίτη πάντως, το σκωτσέζικο κοινοβούλιο απέρριψε, σε μια συμβολική, μη δεσμευτική ψηφοφορία, τα σχέδια της Μέι για τον τρόπο αποχώρησης από την ΕΕ.

Η Μέι, ερωτηθείσα από έναν βουλευτή του SNP αν θα προχωρήσει και θα ξεκινήσει τη διαδικασία αποχώρησης χωρίς να έχει επιτευχθεί προηγουμένως μια κοινή θέση όλου του Ηνωμένου Βασιλείου για τη διαπραγμάτευση, απάντησε: «Αναφέρεται (ο βουλευτής) συνεχώς στα συμφέροντα της Σκωτίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια ανεξάρτητη Σκωτία δεν θα ήταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού, όταν ρωτήθηκε κατά πόσο αληθεύουν οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν σε σκωτσέζικη εφημερίδα, σημείωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν πιστεύει πως θα έπρεπε να προκηρυχθεί και δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας του Νταντί Courier ανέφερε ότι η Μέι πιστεύει πως η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον θα ζητήσει σε δύο εβδομάδες τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Για το λόγο αυτό η Μέι επεξεργάζεται μια στρατηγική για να αντιμετωπίσει αυτήν την εξέλιξη.

«Δεν πιστεύουμε ότι θα πρέπει να γίνει δεύτερο δημοψήφισμα. Έγινε ένα δημοψήφισμα. ήταν σαφές, αποφασιστικό και νόμιμο. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να σεβαστούν το αποτέλεσμα εκείνου του δημοψηφίσματος», κατέληξε ο εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού.

«Η Σκωτία θα πρέπει να έχει λόγο στο περιεχόμενο της επιστολής που θα στείλει η Μέι στην ΕΕ»

«Η βρετανική κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεκινήσει την διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ προτού συμφωνήσει με τη Σκωτία, την Ουαλία και την Βόρεια Ιρλανδία για τη μορφή της επιστολής για την έναρξη της διαδικασίας "διαζυγίου"», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Brexit της Σκωτίας.

Ο Μάικλ Ράσελ δήλωσε επίσης ενώπιον επιτροπής βουλευτών στο Λονδίνο ότι δεν γνωρίζει πότε σχεδιάζει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι να υποβάλει επιστολή προς την ΕΕ για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας της ΕΕ, αλλά και ότι δεν του έχει παρουσιάσει κάποιο προσχέδιο.

Η τέταρτη συνάντηση της κοινής υπουργικής επιτροπής, στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, για συνομιλίες με την βρετανική κυβέρνηση επρόκειτο, δε, να πραγματοποιηθεί σήμερα.

Ερωτηθείς, τέλος, για το ρόλο της επιτροπής στην επιστολή ο Ράσελ απάντησε: «Δεν θεωρούμε ότι η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 μπορεί να πραγματοποιηθεί εκτός αν...έχει υπάρξει προσπάθεια να εξασφαλιστεί συμφωνία για την επιστολή».

Σχετικές ειδήσεις