ΚΟΣΜΟΣ

Συμμετοχή ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στις δραστηριότητες της CIA

Συμμετοχή ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στις δραστηριότητες της CIA
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να λογοδοτήσουν για τη συμμετοχή τους, στις παράνομες δραστηριότητες της CIA στην Ευρώπη που, με το πρόσχημα...

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να λογοδοτήσουν για τη συμμετοχή τους, στις παράνομες δραστηριότητες της CIA στην Ευρώπη που, με το πρόσχημα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», καταρράκωσαν κάθε έννοια προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποστηρίζει ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμμαρμπεργκ. Επτά κέντρα μυστικής κράτησης, βασανιστήρια, υπερπτήσεις, παράνομες συλλήψεις, καταγγέλλει μεταξύ άλλων ο Ευρωπαίος Επίτροπος.


Με νέο του, σημερινό, σημείωμα ο Επίτροπος Χάμμαρμπεργκ, επαναφέρει στην επικαιρότητα το θέμα της ενεργού συμμετοχής των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, στις παράνομες δραστηριότητες που ανέπτυξε η CIA στην Ευρώπη, με μυστικές υπερπτήσεις, παράνομες συλλήψεις και μεταγωγές δήθεν υπόπτων για τρομοκρατική δράση και εγκλεισμό τους σε μυστικά κέντρα κράτησης επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Τονίζοντας ότι, η αξία των πληροφοριών που συγκεντρώθηκαν από την όλη αυτή παράνομη επιχείρηση έχει ήδη αμφισβητηθεί, ο Επίτροπος υποστηρίζει ότι, είναι πλέον καιρός οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ομολογήσουν τη συνενοχή τους, στις παράνομες αυτές δραστηριότητες, που είχαν ως αποτέλεσμα την αθρόα παραβίαση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να λογοδοτήσουν γι' αυτή.

Ο Τ. Χάμμαρμπεργκ υπενθυμίζει ότι, στα πλαίσια των σχετικών επιχειρήσεων της CIA στην Ευρώπη, εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν σε μυστικά κέντρα κράτησης, σε επτά υπερπόντιες περιοχές, όπου υπέστησαν ανακρίσεις, τέθηκαν σε απομόνωση και υποβλήθηκαν σε σκληρά βασανιστήρια, χωρίς να τους απαγγελθεί επίσημη κατηγορία και δίχως να προσαχθούν σε δίκη.

Τα βασανιστήρια που υπέστησαν αυτοί οι άνθρωποι (στέρηση ύπνου και τροφής, εικονικοί πνιγμοί, κρέμασμα, ανηλεείς ξυλοδαρμοί κ.α) ήταν πολύ κάτω από το κατώτατο ανεκτό όριο της σκληρής, απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης, τονίζει ο Επίτροπος.

Αναφέροντας ότι, η Ρουμανία, η Πολωνία και η Λιθουανία ήταν ορισμένες από τις ευρωπαϊκές χώρες, που αποκαλύφθηκε ότι διατηρούσαν μυστικά κέντρα κράτησης της CIA στο έδαφος τους, ο Επίτροπος υποστηρίζει ότι, είναι πλέον καιρός, να διεξαχθούν αποτελεσματικές έρευνες, για τη συμμετοχή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στις θηριωδίες της CIA στην Ευρώπη και να καταλογισθούν ευθύνες, για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το υποτιθέμενο κόστος, που θα έχει για τις διατλαντικές σχέσεις της Ευρώπης, ο καταλογισμός των σχετικών ευθυνών, δεν μπορεί να συγκριθεί με τη ζημιά που προκάλεσε στο ευρωπαϊκό σύστημα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η όλη αυτή παράνομη επιχείρηση και δεν μας επιτρέπει να αφήσουμε στο σκοτάδι τα όσα συνέβησαν σε βάρος ευρωπαίων πολιτών, καταλήγει ο Επίτροπος.