ΚΟΣΜΟΣ

Τύμπανα Πολέμου: Συναγερμός στις ΗΠΑ για τον πύραυλο που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα (Vid)

Τύμπανα Πολέμου: Συναγερμός στις ΗΠΑ για τον πύραυλο που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα (Vid)

Μέσου βεληνεκούς ήταν ο βαλλιστικός πύραυλος που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ, αντισυνταγματάρχης Μάρτιν Ο΄Ντόνελ.

«Τα συστήματα της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ εντόπισαν και παρακολούθησαν αυτό που εκτιμούμε ότι ήταν εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα», ανέφερε ο Μάρτιν Ο΄Ντόνελ', προσθέτοντας ότι «η εκτόξευση ενός μέσου βεληνεκούς πυραύλου έγινε κοντά στην βορειοδυτική πόλη Κουσόνγκ».

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, «ο πύραυλος εντοπίστηκε πάνω από τη Βόρεια Κορέα και μέσα στη Θάλασσα της Ιαπωνίας» και η «εκτόξευση δεν αποτέλεσε ποτέ απειλή για τη Βόρεια Αμερική».

Ο αντισυνταγματάρχης Μάρτιν Ο΄Ντόνελ τόνισε ακόμα ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ «παραμένουν σε επαγρύπνηση απέναντι στις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας και θα συνεργαστούν στενά με τη Δημοκρατία της Κορέας και με τους Ιάπωνες συμμάχους για να διατηρηθεί η ασφάλεια».

7c0ccfb4c769505d661e00dbbfa6eff66d9d0168

Όπως δήλωσε Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ περίμενε μια «πρόκληση» από μέρους της Βόρειας Κορέας λίγο καιρό αφότου ανέλαβε την εξουσία και θα εξετάσει το πλήρες φάσμα των επιλογών της σε αντίδραση για την δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου.

Η νέα κυβέρνηση πιθανότατα θα εντείνει την πίεση που ασκεί στην Κίνα για να χαλιναγωγηθεί η Βόρεια Κορέα, κάτι που αντανακλά τη θέση του Τραμπ ότι το Πεκίνο δεν έχει κάνει αρκετά για το ζήτημα αυτό, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απαγορεύουν στη Βόρεια Κορέα τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, αλλά η Πιονγκγιάνγκ αρνείται να τις αναγνωρίσει, υποστηρίζοντας ότι κάθε χώρα έχει δικαίωμα να αυξάνει τις αμυντικές της δυνατότητες, πόσο μάλλον όταν αντιμετωπίζει εχθρική πολιτική από μέρους της Ουάσινγκτον.

Σχετικές ειδήσεις