ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία - δημοψήφισμα: Οι πολίτες είπαν «ναι» στη χορήγηση ιθαγένειας σε μετανάστες τρίτης γενιάς

Ελβετία - δημοψήφισμα: Οι πολίτες είπαν «ναι» στη χορήγηση ιθαγένειας σε μετανάστες τρίτης γενιάς

Οι Ελβετοί ενέκριναν την Κυριακή (12/2), με δημοψήφισμα, σε μεγάλη πλειοψηφία την απλοποίηση της διαδικασίας πολιτογράφησης των εγγονών μεταναστών, παρά μια εκστρατεία που σημαδεύτηκε από αντιμουσουλμανικές δηλώσεις της λαϊκιστικής δεξιάς, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα.

Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων και των καντονιών δέχτηκαν την πρόταση της κυβέρνησης που έχει στόχο μόνο να επιταχύνει τη διαδικασία απονομής της ελβετικής ιθαγένειας στα εγγόνια των μεταναστών και αποκλείει οποιαδήποτε αυτόματη απόκτηση ιθαγένειας, μετέδωσαν η δημόσια ελβετική τηλεόραση RTS και το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων ATS

Το 60,4% των Ελβετών υποστήριξε την πρόταση της κυβέρνησης. Για να γίνει αποδεκτό αυτό το ομοσπονδιακό διάταγμα πρέπει επίσης να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 26 καντονιών που συγκροτούν την Ελβετία.

Σχεδόν όλα τα κόμματα είχαν δηλώσει τη στήριξή τους στην κυβέρνηση. Μόνο η Δημοκρατική Ένωση του Κέντρου (UDC, κόμμα που διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών στην κάτω βουλή) είχε επικαλεστεί το φάντασμα της μουσουλμανικής μετανάστευσης, διανέμοντας προκλητικά φυλλάδια.

Ο βουλευτής του UDC, Ζαν-Λικ Αντόρ, επίσης συμπρόεδρος της επιτροπής κατά της ευκολότερης πολιτογράφησης, παραδέχτηκε σήμερα την ήττα του μιλώντας στο δίκτυο RTS. "Είμαστε μόνοι εναντίον όλων", δήλωσε.

Η επιτροπή αυτή επικρίθηκε έντονα μετά την αφισοκόλληση που έκανε έξω από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα πολυσύχναστα σημεία της πόλης με μια αφίσα να δείχνει μια γυναίκα ντυμένη με νικάμπ, και το σύνθημα που αναγραφόταν ήταν: "Ανεξέλεγκτες πολιτογραφήσεις; ΟΧΙ".

"Ο σκοπός της εκστρατείας αυτής ήταν να επιβεβαιώσει την ταυτότητα της χώρας και την ανάγκη για τη διαφύλαξη της ταυτότητας της", υπεραμύνθηκε ο Αντόρ.

Σχετικές ειδήσεις