ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Ρωσικά μαχητικά σφυροκοπούν τη συριακή πόλη Ντεράα μετά από τις νίκες ανταρτών

Συρία: Ρωσικά μαχητικά σφυροκοπούν τη συριακή πόλη Ντεράα μετά από τις νίκες ανταρτών

Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη σφυροκόπησαν τις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της συριακής πόλης Ντεράα για δεύτερη μέρα την Τρίτη (14/2) καθώς τα στρατεύματα της συριακής κυβέρνησης μάχονταν με τους αντάρτες κοντά σε ένα στρατηγικό σημείο διέλευσης στα σύνορα με την Ιορδανία, είπαν αντάρτες και μάρτυρες.

Ομάδες ανταρτών εφόρμησαν την Κυριακή στη στενά φρουρούμενη επαρχία Μανσίγια. Χθες όμως ο συριακός στρατός είπε ότι οι "τρομοκράτες" απέτυχαν να κερδίσουν έδαφος και ότι οι δυνάμεις του είχαν σκοτώσει πολλούς μαχητές.

Τα κρατικά μέσα μετέδωσαν ότι οι αντάρτες κάλυψαν τις περιοχές αμάχων της νότιας πόλης με βροχή από όλμους, καταστρέφοντας πολλά σπίτια.

Οι αντικαθεστωτικοί μαχητές προέρχονται από ομάδες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και μέλη μιας νέας τζιχαντιστικής συμμαχίας (Ταχρίρ αλ Σαμ), στην οποία ηγείται μια παράταξη που κάποτε αποτελούσε επίσημο μέλος της Αλ Κάιντα.

Πηγή των ανταρτών είπε ότι έγιναν τουλάχιστον 30 ρωσικές εξορμήσεις χθες, ματαιώνοντας νέες κατακτήσεις των ανταρτών την ίδια μέρα.

"Όταν η κυβέρνηση άρχισε να χάνει τον έλεγχο μερικών περιοχών, ξεκίνησαν τις επιθέσεις τους τα ρωσικά μαχητικά", είπε ο Ιμπραήμ Αμπντάλα, ανώτατο διοικητικό στέλεχος των αντάρτικων δυνάμεων.

Σύμφωνα με κατοίκους, έπεσαν όλμοι σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση. Οι μάχες στη Ντεράα έχουν ενταθεί από τότε που μια συμμαχία ανταρτών ξεκίνησε μια επιχείρηση το 2015 για την κατάληψη όλης της πόλης η οποία απέτυχε.

"Δεν περνά μέρα που να μην προσπαθήσει η κυβέρνηση να κερδίσει έδαφος", είπε ο κάτοικος Σάλαμαχ Άμπα Ζάιντ.

Μέλη οργανώσεων βοήθειας είπαν ότι ένα νοσοκομείο που είχε χρηματοδοτηθεί από τη Δύση στην Ντεράα χτυπήθηκε από μαχητικά αεροσκάφη, ενώ τουλάχιστον επτά άτομα μιας οικογένειας σκοτώθηκαν σε επιδρομές στα σύνορα, όπου έχουν καταφύγει πολλοί κάτοικοι από τις αρχές του εμφυλίου στη Συρία

Ρoή Ειδήσεων