ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ προς Νετανιάχου: Λύση Μεσανατολικού ακόμη και με ένα κράτος

Τραμπ προς Νετανιάχου: Λύση Μεσανατολικού ακόμη και με ένα κράτος

Ο Αμερικανός πρόεδρος με την πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ υποδέχτηκαν σήμερα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και την σύζυγο του.

«Η λύση των δύο κρατών δεν είναι η μόνη πιθανή για την επίλυση του Μεσανατολικού», υποστήριξε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι θα εργαστεί για την ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, αλλά εναπόκειται ουσιαστικά στις ίδιες τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

«Οι ΗΠΑ θα ενθαρρύνουν την προώθηση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας», τόνισε ο Τραμπ. «Θα εργαστούμε με ιδιαίτερη επιμέλεια σε αυτό το θέμα. Αλλά εναπόκειται στις εμπλεκόμενες πλευρές που θα πρέπει άμεσα να διαπραγματευτούν για μια τέτοια συμφωνία», πρόσθεσε ο Τραμπ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε από την πλευρά του ότι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος δίνει «μια πρωτοφανή ευκαιρία» για την προώθηση της ειρήνης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Σε ερώτηση για την λύση δύο κρατών, ο Νετανιάχου τόνισε ότι επιθυμεί να εστιάσει στην «ουσία» και όχι στους «χαρακτηρισμούς».

«Περισσότερο από μια αντιμετώπιση με χαρακτηρισμούς, επιθυμώ μια αντιμετώπιση με ουσία», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, προσθέτοντας πως: «Υπάρχουν δύο προαπαιτούμενα για την ειρήνη. Πρώτον οι Παλαιστίνιοι να αναγνωρίσουν το εβραϊκό κράτος και...δεύτερον σε κάθε ειρηνευτική συμφωνία, το Ισραήλ να διατηρήσει τον κύριο έλεγχο ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή δυτικά του Ιορδάνη ποταμού».

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

«Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι μια από τις χειρότερες συμφωνίες που έχω δει και η κυβέρνηση μου έχει επιβάλει ήδη νέες κυρώσεις στο Ιράν και θα κάνω ακόμη περισσότερα για να αποτρέψω το Ιράν να αναπτύξει ποτέ ένα πυρηνικό όπλο», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Τέλος, ο πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε «πολύ άδικη» την μεταχείριση των Ηνωμένων Εθνών προς το Ισραήλ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρούν στον Λευκό Οίκο με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Νετανιάχου μετά τη συνάντησή τους.

Θα δούμε «πολλή αγάπη» τα επόμενα χρόνια

Τα επόμενα χρόνια θα δούμε «πολλή αγάπη» στις ΗΠΑ: αυτή την αινιγματική απάντηση έλαβαν οι δημοσιογράφοι όταν ρώτησαν τον Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, σχετικά με την αύξηση των αντισημιτικών ενεργειών στις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες.

«Θα εξαλείψουμε την εγκληματικότητα σε αυτήν την χώρα. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βάλουμε τέλος σε έναν ρατσισμό που υποβόσκει εδώ και πολύ καιρό» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, κάνοντας επίσης λόγο για μια «πολύ διχασμένη» χώρα.

«Ελπίζω ότι θα μπορέσω να κάνω κάτι σχετικά με αυτό», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.

«Σε σχέση με τους Εβραίους πολίτες... τόσο φίλους μας, μια κόρη που βρίσκεται εδώ Ιβάνκα Τραμπ, έναν γαμπρό (Τζάρεντ Κούσνερ) και τρία όμορφα εγγόνια. Πιστεύω ότι θα δείτε τις ΗΠΑ πολύ διαφορετικές τα επόμενα τρία, τέσσερα ή οκτώ επόμενα χρόνια».

Ο Τζάρεντ Κούσνερ, στενός σύμβουλος του Τραμπ, είναι Εβραίος και η Ιβάνκα Τραμπ είχε ασπαστεί τον ιουδαϊσμό προτού τον παντρευτεί το 2009.

«Πιστεύω ότι πολλά καλά πράγματα γίνονται. Θα δείτε πολλή αγάπη. Θα δείτε πολλή αγάπη» υποσχέθηκε έχοντας στο πλευρό του τον επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης στην κοινή τους συνέντευξη τύπου στο Λευκό Οίκο.

Σχετικές ειδήσεις