ΚΟΣΜΟΣ

Διαψεύδει ο Λευκός Οίκος την ανάπτυξη της Εθνοφρουράς κατά των παράτυπων μεταναστών

Διαψεύδει ο Λευκός Οίκος την ανάπτυξη της Εθνοφρουράς κατά των παράτυπων μεταναστών

Δεν υπάρχουν σχέδια να χρησιμοποιηθεί η Εθνοφρουρά σε επιχειρήσεις-σκούπα εναντίον παράτυπων μεταναστών, ξεκαθάρισε ο Λευκός Οίκος μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες η εν λόγω πρόταση εξετάζεται από την κυβέρνηση Τραμπ.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ ανέφερε πάντως σε δημοσιογράφους ότι δεν μπορεί να δηλώσει με κατηγορηματικό τρόπο ότι το θέμα δεν συζητήθηκε από αξιωματούχους της κυβέρνησης σε οποιαδήποτε βαθμίδα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press μετέδωσε ότι η πρόταση για την κινητοποίηση έως και 100.000 στρατιωτών της Εθνοφρουράς περιλαμβανόταν σε ένα προσχέδιο υπομνήματος που κυκλοφόρησε στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας, ωστόσο ο Σπάισερ κατήγγειλε σφόδρα το ρεπορτάζ. «Δεν υπάρχει καμία προσπάθεια προκειμένου να... χρησιμοποιηθεί η Εθνοφρουρά για επιχειρήσεις-σκούπα εναντίον παράτυπων μεταναστών. Είναι 100% αναληθές», υπογράμμισε.

Ο Ντέιβιντ Λάπαν, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, επισήμανε από την πλευρά του ότι το υπουργείο «δεν εξετάζει το ενδεχόμενο κινητοποίησης της Εθνοφρουράς για την ενίσχυση των μεταναστευτικών αρχών επιβολής του νόμου».

Το AP μετέδωσε ότι το προσχέδιο του υπομνήματος, με ημερομηνία 25η Ιανουαρίου, κυκλοφορούσε μεταξύ του προσωπικού του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας για περίπου 2 εβδομάδες, ενώ απευθυνόταν στους επικεφαλής εκείνη την εποχή της υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων και της υπηρεσίας Προστασίας Τελωνείων και Συνόρων.

Επιπλέον, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο έκτασης 11 σελίδων έγγραφο προτείνεται η άνευ προηγουμένου ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στις πολιτείες που συνορεύουν με το Μεξικό, δηλαδή την Καλιφόρνια, την Αριζόνα, το Νέο Μεξικό και το Τέξας, και επίσης σε άλλες επτά πολιτείες, που γειτνιάζουν με αυτές, το Όρεγκον, τη Νεβάδα, τη Γιούτα, το Κολοράντο, την Οκλαχόμα, το Άρκανσο και τη Λουιζιάνα.

Το AP τονίζει ότι το υπόμνημα επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί ως καθοδηγητικό υλικό για την εφαρμογή του διατάγματος για τη μετανάστευση και την ασφάλεια των συνόρων που ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε την 25η Ιανουαρίου.

Αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, υποστήριξε ότι το υπόμνημα που περιήλθε στην κατοχή του Associated Press ήταν μια «πρώιμη, πρώιμη εκδοχή» ενός εγγράφου που προετοίμαζε το προσωπικό για λογαριασμό του υπουργού Τζον Κέλι. Η συζήτηση δε για την Εθνοφρουρά απορρίφθηκε πριν καν το υπόμνημα φθάσει στο γραφείο του Κέλι, σύμφωνα με τον αξιωματούχο…

Σχετικές ειδήσεις