ΚΟΣΜΟΣ

Μινεσότα: Η συγκλονιστική ιστορία νεαρού άνδρα που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση προσώπου (pics+vid)

Μινεσότα: Η συγκλονιστική ιστορία νεαρού άνδρα που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση προσώπου (pics+vid)

Υπεβλήθη σε μια από τις πιο σπάνιες εγχειρήσεις στην σύγχρονη ιατρική -Η Οδύσσεια ενός νεαρού που αυτοπυροβολήθηκε στο σαγόνι και 10 χρόνια μετά υποβλήθηκε σε μια πολύπλοκη μεταμόσχευση προσώπου.

Ο 31χρονος Andy Sandness το 2006 υπέφερε από βαριά κατάθλιψη. Την παραμονή των Χριστουγέννων, μετά από κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ, αυτοπυροβολήθηκε στο πρόσωπο με καραμπίνα.

Η σφαίρα διέλυσε το πρόσωπό του από την μύτη και κάτω. Όταν μετά από μακρόχρονη νοσηλεία οι γιατροί κατάφεραν να τον κρατήσουν στη ζωή, ο 31χρονος δεν είχε στόμα, μάγουλα, σαγόνι και μύτη. Μη μπορώντας να μιλήσει, έγραψε στη μητέρα του «συγγνώμη».

Παράλληλα, η καθημερινότητά του ήταν μια Οδύσσεια καθώς δεν μπορούσε να κάνει σχεδόν τίποτα. Τους πρώτους μήνες ανέπνεε και έτρωγε από ειδικά σωληνάκια.

Ο Andy μπήκε σε λίστα προκειμένου να υποβληθεί σε μεταμόσχευση προσώπου, μια διαδικασία δύσκολη και με αμφίβολα αποτελέσματα. Έπρεπε να περάσουν δέκα βασανιστικά χρόνια ώσπου να βρεθεί ο κατάλληλος δότης. Η ειρωνεία ήταν ότι ο δότης ήταν αυτός ένας άνδρας που αυτοκτόνησε. Η σύζυγός του, έγκυος στο παιδί τους σεβάστηκε την επιθυμία του άνδρα της να δοθούν τα όργανά του για μεταμοσχεύσεις.

Επί 56 ώρες, 60 γιατροί, νοσοκόμοι και αναισθησιολόγοι εργάστηκαν για τοποθετηθεί στο διαλυμένο του Andy το σαγόνι, τα μάγουλα και η μύτη του νεκρού δότη.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο και μετά από αρκετούς μήνες θεραπείας, όπου κυριαρχούσε ο φόβος μήπως ο οργανισμός του Andy αποβάλει το μόσχευμα, ο Andy μπόρεσε να αντικρίσει το καινούργιο πρόσωπό του.

Μόλις το είδε, η πρώτες του λέξεις γραμμένες σε χαρτί ήταν: «Πολύ καλύτερο από τις προσδοκίες μου».

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις