ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Κεραυνοί» Τραμπ κατά FBI - Το κατηγορεί για διαρροές στον Τύπο

ΗΠΑ: «Κεραυνοί» Τραμπ κατά FBI - Το κατηγορεί για διαρροές στον Τύπο

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στους «προμηθευτές» των «ψευδών ειδήσεων».

Ο Ντόναλντ Τραμπ καταφέρθηκε σήμερα εναντίον της ομοσπονδιακής αστυνομίας των ΗΠΑ (FBI), καθώς σύμφωνα με τον ίδιο είναι ανίκανη να ανακαλύψει τους πράκτορες που δίνουν πληροφορίες στον Τύπο, ακόμα και στους κόλπους της ίδιας της υπηρεσίας.

«Το FBI είναι απόλυτα ανίκανο να σταματήσει τα πρόσωπα "που διαρρέουν" πληροφορίες σχετικά με την εθνική ασφάλεια, τα οποία έχουν διεισδύσει στην κυβέρνησή μας εδώ και πολύ καιρό. Δεν μπορούν καν να βρουν τους υπεύθυνους των διαρροών ακόμα και εντός του FBI. Απόρρητες πληροφορίες δίνονται στα ΜΜΕ, γεγονός που θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τις ΗΠΑ. ΒΡΕΙΤΕ (ΤΟΥΣ) ΤΩΡΑ», έγραψε σε δύο μηνύματα που ανήρτησε το πρωί στο Twitter.

Τα tweet του Αμερικανού προέδρου εστάλησαν την ώρα που το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε σήμερα το πρωί ένα ρεπορτάζ σχετικά με την άρνηση του FBI να ανταποκριθεί στο αίτημα του Λευκού Οίκου να διαψεύσει δημοσίως τις πληροφορίες που γράφονται σε άρθρα σχετικά με τις φερόμενες επαφές μεταξύ του στρατοπέδου Τραμπ και Ρώσων κατασκόπων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τον περασμένο χρόνο.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στους «προμηθευτές» των «ψευδών ειδήσεων», όπως τις αποκάλεσε, μιλώντας σε ένα συνέδριο συντηρητικών ακτιβιστών στο Μέριλαντ.

Μιλώντας σε πλήθος υποστηρικτών του που είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα χορού ενός ξενοδοχείου, ο Τραμπ προσπάθησε να διευκρινίσει τι εννοούσε με το μήνυμα που είχε αναρτήσει στο Twitter ότι ορισμένα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να θεωρούνται «εχθρός του λαού».

«Είμαι κατά των ανθρώπων εκείνων που επινοούν ιστορίες και επινοούν πηγές. Δεν θα έπρεπε να τους επιτρέπεται να χρησιμοποιούν πηγές εκτός και αν αναφέρουν το όνομα κάποιου. Ανακοινώστε τα ονόματα των πηγών. Να μην υπάρχουν πλέον ανώνυμες πηγές», υποστήριξε.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει κατ' επανάληψη επικρίνει τα μμε αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, στις 20 Ιανουαρίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εκφώνησε αυτήν την ομιλία στη Διάσκεψη Πολιτικής Δράσης των Συντηρητικών (CPAC), στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν οι προσπάθειες για την επίτευξη των στόχων του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, όπως η αναθεώρηση του φορολογικού κώδικα, η ανάκληση των ομοσπονδιακών ρυθμιστικών μέτρων στη βιομηχανία και η κατάργηση του λεγόμενου Obamacare, του νόμου για την ασφαλιστική κάλυψη που είχε προωθήσει ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

«Το Παρίσι δεν είναι πια Παρίσι»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επικαλέστηκε σήμερα έναν ανώνυμο «φίλο του» που δεν πατάει πλέον το πόδι του στη γαλλική πρωτεύουσα, για να υπερασπιστεί τη μεταναστευτική πολιτική του, φέρνοντας ως αντιπαράδειγμα τη Γαλλία, τη Σουηδία και την Ευρώπη γενικότερα.

«Η εθνική ασφάλεια ξεκινά από την ασφάλεια στα σύνορα. Οι ξένοι τρομοκράτες δεν θα μπορούν να πλήξουν την Αμερική αν δεν μπορούν να μπουν στη χώρα μας» είπε μιλώντας στην ετήσια Διάσκεψη Πολιτικής Δράσης των Συντηρητικών (CPAC), στο Μέριλαντ.

«Δείτε τι συμβαίνει στην Ευρώπη! Δείτε τι συμβαίνει στην Ευρώπη!» επισήμανε, υπεραμυνόμενος για άλλη μια φορά των δηλώσεων που έχει κάνει για τη Σουηδία, συνδέοντας την αύξηση της εγκληματικότητας με τις μεταναστευτικές ροές. «Λατρεύω τη Σουηδία αλλά οι άνθρωποι εκεί καταλαβαίνουν ότι έχω δίκιο», συνέχισε.

«Έχω έναν φίλο, κάποιον πολύ, πολύ σημαντικό. Λατρεύει την Πόλη του Φωτός. Επί χρόνια, κάθε καλοκαίρι πήγαινε στο Παρίσι μαζί με τη σύζυγό του και την οικογένειά του», αφηγήθηκε. «Δεν τον είχα δει για πολύ καιρό και του λέω: Τζιμ, πώς πάει το Παρίσι; Δεν πηγαίνω πια. Το Παρίσι δεν είναι πια Παρίσι», φέρεται ότι του απάντησε ο φίλος αυτός. «Δεν έχανε ποτέ την ευκαιρία. Σήμερα, ούτε καν το σκέφτεται να πάει», κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Μεγαλύτερος, αποτελεσματικότερος και ισχυρότερος στρατός

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε σήμερα ότι θα δημιουργήσει έναν στρατό «μεγαλύτερο, αποτελεσματικότερο και ισχυρότερο από ποτέ» εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα «να μην τον χρησιμοποιήσει ποτέ».

«Θα ζητήσουμε έναν τεράστιο προϋπολογισμό για τον πολυαγαπημένο μας στρατό. Και θα βελτιώσουμε σημαντικά τον στρατό μας. Όλο τον στρατό μας. Στην επίθεση και στην άμυνα. Όλο. Μεγαλύτερο, αποτελεσματικότερο και ισχυρότερο από ποτέ» είπε μιλώντας στην ετήσια Διάσκεψη Πολιτικής Δράσης των Συντηρητικών (CPAC).

«Και ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να τον χρησιμοποιήσουμε ποτέ. Αλλά κανείς δεν θα πρέπει μας προκαλεί, φίλοι μου. Κανείς», πρόσθεσε ενώ οι συγκεντρωμένοι φώναζαν ρυθμικά «ΗΠΑ, ΗΠΑ».

«Θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση της ισχύος του στρατού στην ιστορία της Αμερικής. Κανείς δε θα τολμήσει να το αμφισβητήσει γιατί έχουμε αποδυναμωθεί πάρα, πάρα πολύ από τις αυτόματες δημοσιονομικές περικοπές», εξήγησε.

«Πιστεύουμε στην ειρήνη δια της ισχύος. Και αυτό θα αποκτήσουμε. Αυτό περιλαμβάνεται στην υπόσχεσή μου να αποκαταστήσω την ασφάλεια για τους Αμερικανούς», συνέχισε.

Στις 27 Ιανουαρίου ο Τραμπ υπέγραψε ένα διάταγμα για την «ανοικοδόμηση» των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Στο κείμενο αυτό ζητούσε από το υπουργείο Άμυνας να ετοιμάσει μέσα σε διάστημα 30 ημερών μια έκθεση για την κατάσταση των αμερικανικών δυνάμεων κυρίως όσον αφορά την εκπαίδευση, τα πολεμοφόδια και τις υποδομές. Είχε επίσης ζητήσει μια διόρθωση στον προϋπολογισμό του 2017 ώρες να βελτιωθεί από φέτος η επιχειρησιακή κατάσταση του στρατού.

Μολονότι οι ΗΠΑ διαθέτουν το 3,3% του ΑΕΠ τους για τις ένοπλες δυνάμεις, οι στρατιωτικοί πολύ συχνά διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν επαρκή εξοπλισμό για να φέρουν εις πέρας τις αποστολές που τους εμπιστεύονται. Σύμφωνα με το σουηδικό ινστιτούτο Sipri, οι αμερικανικές αμυντικές δαπάνες είναι τριπλάσιες από εκείνες της Κίνας και οκταπλάσιες σε σύγκριση με εκείνες της Ρωσίας.

Σχετικές ειδήσεις