ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός για βόμβα στη Γερμανία – Εκκενώθηκε το δημαρχείο της πόλης Gaggenau

Συναγερμός για βόμβα στη Γερμανία – Εκκενώθηκε το δημαρχείο της πόλης Gaggenau

Οι αρχές στη Γκάγκεναου της νοτιοδυτικής Γερμανίας εκκένωσαν σήμερα (3/3) το δημαρχείο της πόλης μετά την απειλή για τοποθέτηση βόμβας, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Μίχαελ Φάιφερ στα τηλεοπτικά δίκτυα, μια ημέρα μετά την ακύρωση εκδήλωσης στην οποία θα μιλούσε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί στην Τουρκία για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Σήμερα περίπου στις 07:30 (τοπική ώρα, 08:30 ώρα Ελλάδας) λάβαμε ένα απειλητικό τηλεφώνημα για την τοποθέτηση βόμβας και ο καλών ανέφερε ότι κίνητρο ήταν η ακύρωση χθες της εκδήλωσης με τον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης» Μπεκίρ Μποσντάγ, δήλωσε ο Ντίτερ Σπάναγκελ, τοπικός αξιωματούχος της πόλης.

Όταν ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο n-tv αν η απειλή για τοποθέτηση βόμβας συνδέεται με την ακύρωση της εκδήλωσης, ο Φάιφερ απάντησε: «Αυτή τη στιγμή αυτή είναι η υπόθεση που κάνουμε, αλλά δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα. Υποθέτουμε ότι υπάρχει άμεση σχέση».

«Δεν γνωρίζουμε πόσο σοβαρά υπόψη μας πρέπει να λάβουμε την απειλή αυτή», πρόσθεσε ο Φάιφερ.

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποσντάγ ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει σε εκδήλωση που θα πραγματοποιείτο χθες Πέμπτη στο δημαρχείο της Γκάγκεναου ενώπιον υποστηρικτών του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ήρθη ο συναγερμός

Η γερμανική αστυνομία δεν βρήκε κανένα ύποπτο αντικείμενο στο δημαρχείο του Γκάγκεναου, το οποίο δέχθηκε απειλή για τοποθέτηση βόμβας μετά την απαγόρευση μιας συνάντησης που είχε σκοπό να προωθήσει το «ναι» στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του τούρκου προέδρου.

«Σήμερα γύρω στις 07:30 (τοπική ώρα, 08:30 ώρα Ελλάδας) λάβαμε ένα απειλητικό τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας και ο καλών ανέφερε ότι κίνητρο ήταν η ακύρωση της εκδήλωσης με τον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης», δήλωσε ο Ντίτερ Σπάναγκελ, αξιωματούχος του δημαρχείου της πόλης αυτής που βρίσκεται στη δυτική Γερμανία.

Το κτίριο εκκενώθηκε και η αστυνομία το ερεύνησε για περισσότερες από τρεις ώρες προτού ανακοινώσει ότι επρόκειτο για φάρσα: «Έπειτα από εξονυχιστικούς ελέγχους, δεν βρέθηκε τίποτα ύποπτο».

Οι αστυνομικοί δεν διαθέτουν για την ώρα «καμία ένδειξη για την ταυτότητα του προσώπου που τηλεφώνησε», σύμφωνα με ανακοίνωση της τοπικής αστυνομίας.

Ο δήμος του Γκάγκεναου ανακάλεσε την άδεια που είχε δοθεί στην Ένωση Ευρωπαίων Τούρκων Δημοκρατών (UETD) για να πραγματοποιήσει χθες βράδυ προεκλογική συγκέντρωση με τον τούρκο υπουργό, εκτιμώντας πως ούτε η αίθουσα ούτε ο χώρος στάθμευσης ούτε οι οδοί πρόσβασης στο σημείο μπορούσαν να δεχθούν σημαντική συρροή επισκεπτών.

Ο υπουργός Μπεκίρ Μποζντάγ ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι δεν θα μεταβεί στη Γερμανία, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον ομόλογό του Χάικο Μαας.

Παράλληλα, ο δήμος της Κολωνίας (δυτική Γερμανία) ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει την πραγματοποίηση μιας συγκέντρωσης της UETD, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή, με τον τούρκο υπουργό Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί, στην αίθουσα ενός δημοτικού διαμερίσματος της περιοχής.

Ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ωστόσο σήμερα ότι θα μεταβεί στη Γερμανία την Κυριακή.

«Φαίνεται πως ακυρώνουν τις εκδηλώσεις μας, τις συγκεντρώσεις μας εκεί. Την Κυριακή, θα πάω παρόλα αυτά στη Γερμανία», δήλωσε ο Ζεϊμπεκτσί, σύμφωνα με το τουρκικό φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Ο τούρκος υπουργός Οικονομίας δεν έδωσε διευκρινίσεις για το κυριακάτικο πρόγραμμά του, αλλά απηύθυνε μήνυμα προς τις γερμανικές αρχές: «Αν δεν δώσουν άδεια, θα πάω από καφενείο σε καφενείο, από σπίτι σε σπίτι», είπε.

Σύμφωνα με τη γερμανική αστυνομία, ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας αναμένεται να συμμετάσχει το απόγευμα της Κυριακής σε μια συνάντηση στο Λεβερκούζεν, η οποία επισήμως είναι αφιερωμένη στη μνήμη του μουσικού Οζάι Γκιονλιούμ.

Σύμφωνα ωστόσο με την ιστοσελίδα της επαρχιακής εφημερίδας Express, ο Ζεϊμπεκτσί αναμένεται στη συνέχεια να συμμετάσχει σε μια συγκέντρωση στο Φρέχεν, κοντά στην Κολωνία.