ΚΟΣΜΟΣ

Τον Μάρτιο η συνάντηση Μέρκελ-Τραμπ στην Ουάσιγκτον

Τον Μάρτιο η συνάντηση Μέρκελ-Τραμπ στην Ουάσιγκτον

Θα είναι η πρώτη απευθείας επαφή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με την επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον την 14η Μαρτίου, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στην πρώτη τους κατ’ ιδίαν συνάντηση μετά τις διαφωνίες μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Βερολίνου με επίκεντρο τις εμπορικές συναλλαγές, την ταξιδιωτική απαγόρευση του Αμερικανού προέδρου και τις δηλώσεις του κατά των ΜΜΕ.

Την επίσκεψη γνωστοποίησε ένας Αμερικανός αξιωματούχος, λίγο πριν από τη σύνοδο στη Γερμανία των υπουργών Οικονομικών της G20 κι ενόψει της επίσκεψης του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερμανία τον Ιούλιο για τη σύνοδο των ηγετών της G20.

«Δεν το διαψεύδουμε. Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν εν ευθέτω χρόνο» είπε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ.

O Ρεπουμπλικανός πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος εξέδωσαν μια κοινή ανακοίνωση μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν τον Ιανουάριο, όπου επισήμαιναν τη σημασία της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και υπόσχονταν να εργαστούν στενότερα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Λίγες ημέρες αργότερα, η Άνγκελα Μέρκελ άσκησε αυστηρή κριτική για την ταξιδιωτική απαγόρευση που εξέδωσαν οι ΗΠΑ σε βάρος πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους επέκρινε, από την άλλη, τη Μέρκελ για την «καταστροφική» απόφασή της να ανοίξει τα σύνορα της χώρας της σε εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο το 2015 και το 2016. Κατηγόρησε επίσης τη Γερμανία ότι «κυριαρχεί» στην Ευρωπαϊκή Ένωση διατυπώνοντας την ελπίδα και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας και να αποχωρήσουν από την ΕΕ.

Η συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και της Γερμανίδας καγκελαρίου αναμένεται να επικεντρωθεί σε μια ευρεία ατζέντα θεμάτων, μεταξύ αυτών της παγκόσμιας οικονομίας, του εμπορίου, του πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους, του ΝΑΤΟ και των σχέσεων με τη Ρωσία και την Κίνα.

Σχετικές ειδήσεις