ΚΟΣΜΟΣ

Με αναθεώρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό απειλεί η Τουρκία την ΕΕ

Με αναθεώρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό απειλεί η Τουρκία την ΕΕ

Με αφορμή την απαγόρευση σε Τούρκους υπουργούς να συμμετάσχουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις σε ευρωπαϊκές χώρες.

Η Τουρκία θα πρέπει να επανεξετάσει μέρος της συμφωνίας της με τις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu επικαλούμενο δηλώσεις του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, σε μια περίοδο που βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ της Άγκυρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο υπουργός Ομέρ Τσελίκ φέρεται να είπε ότι θα έπρεπε να επανεξεταστεί η πτυχή εκείνη που αφορά τις χερσαίες διελεύσεις των προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στην Ευρώπη, αναφερόμενος προφανώς στη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρυξελλών για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών που επιτεύχθηκε πριν από έναν χρόνο.

Το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας αναμένεται σήμερα να εξετάσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ολλανδίας. Ο Τσελίκ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής τιμωρητικών μέτρων λόγω της άρνησης των ολλανδικών Αρχών να επιτρέψουν σε υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης να εκφωνήσουν ομιλίες σε προεκλογικές συγκεντρώσεις ενόψει του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του συντάγματος στην Τουρκία.

Λίγο αργότερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, ανακοίνωσε, μετά το υπουργικό συμβούλιο, τις κυρώσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση κατά της Ολλανδίας, μεταξύ των οποίων το πάγωμα όλων των επαφών και η αναστολή όλων των αδειών διπλωματικών ολλανδικών πτήσεων μέσα από τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για την συμφωνία για τους πρόσφυγες απάντησε: «Εάν χρειαστεί θα κάνουμε τα δέοντα βήματα. Εάν χρειαστεί μπορούμε να αναθεωρήσουμε την στάση μας στο προσφυγικό».

Σχετικές ειδήσεις