Ραγδαίες εξελίξεις στη Γαλλία: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος του Φρανσουά Φιγιόν

Newsbomb

Ραγδαίες εξελίξεις στη Γαλλία: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος του Φρανσουά Φιγιόν

Δίωξη για κατάχρηση δημοσίων πόρων, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για την υπόθεση της αργομισθίας της συζύγου του και των παιδιών του, ασκήθηκε την Τρίτη (14/3) στον Φρανσουά Φιγιόν, τον υποψήφιο της γαλλικής δεξιάς στις προεδρικές εκλογές.

Σε βάρος του 63χρονου πολιτικού απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατάχρηση δημόσιων κονδυλίων, για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, για συνέργεια σε υπεξαίρεση, καθώς και για παράλειψη της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης στην Ανώτατη Αρχή Διαφάνειας στη Δημόσια Ζωή, όπως αποκάλυψε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια δικαστική πηγή.

Ο πρώην πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει πάντως ότι θα συνεχίσει «μέχρι τέλους» την προεκλογική εκστρατεία του, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως είναι ο πρώτος υποψήφιος μεγάλου κόμματος για την προεδρία της Γαλλίας που διεξάγει προεκλογική εκστρατεία φέροντας το βάρος μιας δικαστικής δίωξης.

Με βάση τη γαλλική νομοθεσία, η απαγγελία κατηγοριών σημαίνει ότι υπάρχουν «σοβαρές ενδείξεις» για την πιθανή ανάμιξη ενός υπόπτου σε μια εγκληματική ενέργεια. Είναι ένα πρώτο βήμα προς τη διεξαγωγή δίκης, όμως αρκετές τέτοιες υποθέσεις τελικά μπήκαν στο αρχείο, χωρίς να δοθεί συνέχεια…

Ο δικηγόρος του Φιγιόν, ο Αντονέν Λεβί, ενημέρωσε ότι η απαγγελία κατηγοριών έγινε το πρωί. Νωρίς το απόγευμα πάντως, σε μια συνάντηση που είχε με κυνηγούς, ο υποψήφιος της δεξιάς δεν έκανε καμία δήλωση για το θέμα και περιορίστηκε να αναφερθεί ειρωνικά σε μια προεκλογική εκστρατεία στην οποία «τα βόλια πετούν χαμηλά».

Η υπόθεση αφορά τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που έλαβαν η σύζυγος και τα δύο παιδιά του Φιγιόν ως κοινοβουλευτικοί βοηθοί του ίδιου και ενός άλλου βουλευτή, χωρίς όμως να εργάζονται. Η Πενελόπ Φιγιόν έχει κληθεί να παρουσιαστεί στους ανακριτές που ερευνούν τις καταγγελίες στις 28 Μαρτίου.

Στο τελευταίο επεισόδιο του «σίριαλ» που έχει διχάσει τη γαλλική κοινή γνώμη, η εφημερίδα Journal du Dimanche αποκάλυψε πρόσφατα ότι ο λογαριασμός, ύψους πολλών χιλιάδων ευρώ, που έκανε η Πενελόπ Φιγιόν σε έναν πολυτελή οίκο μόδας στο Παρίσι πληρώθηκε από έναν επιχειρηματία, η ταυτότητα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε.

Τα παιδιά του Φιγιόν επέστρεψαν ένα μέρος των μισθών τους ως κοινοβουλευτικών βοηθών
Στο μεταξύ, τα δύο παιδιά του υποψηφίου της δεξιάς στις προεδρικές εκλογές Φρανσουά Φιγιόν, τα οποία ο πατέρας τους είχε απασχολήσει ως κοινοβουλευτικούς βοηθούς του από το 2005 έως το 2007, επέστρεψαν ένα μέρος των μισθών τους στους γονείς τους, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Parisien.

Βάσει του δημοσιεύματος, από τα 46.000 ευρώ καθαρά που είχε πάρει η κόρη του, Μαρί, από τον Οκτώβριο του 2005 έως τον Δεκέμβριο του 2006, περίπου 33.000 ευρώ κατατέθηκαν στον κοινό λογαριασμό των γονέων. Ο Σαρλ Φιγιόν, ο οποίος τη διαδέχθηκε από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2007, ως βοηθός του πατέρα του στη Γερουσία, επέστρεψε στους γονείς του περίπου το 30% των μισθών του, δήλωσαν συγκλίνουσες πηγές.

Απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ο δικηγόρος της Μαρί Φιγιόν, ο Κιρίλ Μπουγκαρτσέφ, επιβεβαίωσε τους αριθμούς αυτούς, λέγοντας πως η πελάτισσά του θέλησε να «πληρώσει για το γάμο της, στα μέσα του 2006», αλλά και πως γι΄αυτό «εξόφλησε τους γονείς της» οι οποίοι της είχαν δώσει αυτά τα χρήματα.

«Κάνει ό,τι θέλει με τα χρήματα που κερδίζει! Αν θέλει να εξοφλήσει τους γονείς της, είναι επιλογή της. Το είπε αυθόρμητα στους ανακριτές που την άκουσαν στις 9 Φεβρουαρίου», είπε. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, το ζεύγος Φιγιόν κατάφερε να ξαναβρεί, «δέκα χρόνια μετά», 14 τιμολόγια αυτού του γάμου για ένα ποσό 44.000 ευρώ…

Σύμφωνα πάντως με το δικηγόρο, οι μισθοί που έλαβε η Μαρί Φιγιόν, η οποία ήταν τότε ασκούμενη δικηγόρος, ήταν δικαιολογημένα.

«Έκανε πολλές έρευνες για διάφορες θεματικές για τον πατέρα της, για θεσμικά, ευρωπαϊκά θέματα και για κοινωνικά θέματα, ιδίως ενόψει της κυκλοφορίας του βιβλίου του το 2006», εξήγησε, λέγοντας πως «πολλά σημειώματα πιστοποιούν αυτή την εργασία και δέκα ημέρες παρουσίας στη βιβλιοθήκη της Γερουσίας».

Η Parisien γράφει ακόμη πως ο Σαρλ Φιγιόν, που απασχολήθηκε ως κοινοβουλευτικός βοηθός από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2017, έναντι 4.846 ευρώ μικτών τον μήνα, «αναφέρθηκε σε μηνιαίες μεταφορές πιστώσεων για ένα μικρότερο ποσοστό, της τάξης του 30% περίπου του καθαρού μισθού του».

Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο δικηγόρος του Σαρλ Φιγιόν, ο Πασκάλ Εϊρό, επιβεβαίωσε τη μεταφορά περίπου του 30% του καθαρού μισθού στο ζεύγος Φιγιόν, εξηγώντας πως επρόκειτο για «αποζημίωση που αντιστοιχούσε στα έξοδα που κατέβαλαν οι γονείς του για την ενοικίαση ενός στούντιο και για τρέχοντα έξοδά του».

«Γι' αυτά τα χρήματα μίλησε αυθόρμητα στους ανακριτές» που τον άκουσαν στις 9 Φεβρουαρίου στο κτίριο της δικαστικής αστυνομίας, είπε ο Εϊρό.

Σύμφωνα πάντα με τον Εϊρό, ο Σαρλ Φιγιόν, ο οποίος σήμερα είναι δικηγόρος εμπορικού δικαίου, «εργάστηκε για τον πατέρα του για συνταγματικά θέματα και για το θέμα του κράτους ως μετόχου». Όμως, αντίθετα με την αδελφή του, δεν βρήκε αποδείξεις για την εργασία του.

«Ποιος κρατάει [τεκμήρια] από μια εργασία που έκανε πριν από δέκα χρόνια; Του ζητούν αποδείξεις που δεν μπορούν να βρεθούν», υπογράμμισε επίσης ο Εϊρό.

Ο Φρανσουά Φιγιόν κλήθηκε να εμφανιστεί την Τετάρτη ενώπιον των ανακριτών, που μπορεί να τον θέσουν υπό επίσημη έρευνα, κυρίως για κατάχρηση δημόσιου χρήματος στο πλαίσιο της έρευνας για εικονικές θέσεις απασχόλησης που φέρεται να είχαν η σύζυγός του, η Πενελόπ Φιγιόν, και τα παιδιά του Μαρί και Σαρλ.

Η εφημερίδα Le Canard enchaîné είχε αποκαλύψει στα τέλη Ιανουαρίου πως η σύζυγός του ήταν κοινοβουλευτική βοηθός του η οποία μισθοδοτείτο για χρόνια, μια απασχόληση την οποία το ζεύγος δεν είχε αναφέρει ποτέ.

Από το 1986 έως το 2013, δίπλα στον Φρανσουά Φιγιόν ή τον Μαρκ Ζουλό που τον διαδέχθηκε στη γαλλική Εθνοσυνέλευση (2002-2007), η Πενελόπ Φιγιόν είχε λάβει 680.000 ευρώ καθαρά, δηλαδή περίπου 3.600 ευρώ τον μήνα…

Ό,τι συμβαίνει, σκάει και στο Instagram! Ακολούθησέ μας!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved