ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζει το παραλήρημα ο Ερντογάν: Οι Ολλανδοί σφάγιασαν 8.000 μουσουλμάνους στη Σρεμπρένιτσα

Συνεχίζει το παραλήρημα ο Ερντογάν: Οι Ολλανδοί σφάγιασαν 8.000 μουσουλμάνους στη Σρεμπρένιτσα

«Το πνεύμα του φασισμού έχει αποχαλινωθεί στους δρόμους της Ευρώπης».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα την Ολλανδία ότι «σφαγίασε περισσότερους από 8.000 Βόσνιους μουσουλμάνους» στη Σρεμπρένιτσα, εξαπολύοντας νέα επίθεση, καθώς εντείνεται η διπλωματική κρίση μεταξύ Άγκυρας και Χάγης.

Οι Ολλανδοί «δεν έχουν καμία σχέση με τον πολιτισμό, ούτε με τον σύγχρονο κόσμο» είπε ο Τούρκος πρόεδρος. «Αυτοί σφαγίασαν περισσότερους από 8.000 Βόσνιους μουσουλμάνους στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα», συνέχισε.

Ο θύλακας της Σρεμπρένιτσα, όπου το 1995 Σέρβοι της Βοσνίας σκότωσαν τουλάχιστον 8.000 μουσουλμάνους άνδρες, ήταν την περίοδο εκείνη υπό την προστασία των Ολλανδών κυανόκρανων. Αυτή ήταν η χειρότερη σφαγή που έχει σημειωθεί στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η υπόθεση αυτή στοιχειώνει μέχρι και σήμερα την Ολλανδία. Το 2002, εν μέσω της έρευνας που ήταν σε εξέλιξη για το θέμα αυτό η κυβέρνηση παραιτήθηκε ενώ το 2013, μετά από μια απόφαση ολλανδικού δικαστηρίου, η Ολλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που θεωρήθηκε υπεύθυνη για τις πράξεις των στρατιωτών της, μολονότι οι κυανόκρανοι ήταν υπό τις διαταγές του ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε χθες «εμετική παραχάραξη της ιστορίας» τις πρώτες δηλώσεις που είχε κάνει ο Ερντογάν για τη Σρεμπρένιτσα.

Στην ίδια ομιλία του, ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης ότι επικρατεί ένα «πνεύμα ανεξέλεγκτου φασισμού» στην Ευρώπη, όπου πολλές χώρες απαγόρευσαν τις προεκλογικές συγκεντρώσεις υποστηρικτών του. «Το πνεύμα του φασισμού έχει αποχαλινωθεί στους δρόμους της Ευρώπης», είπε. Καταγγέλοντας την αντιμετώπιση των εθνικών μειονοτήτων και των μουσουλμάνων στην Ευρώπη, ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι η ίδια μεταχείριση «επιφυλάχθηκε και στους Εβραίους στο παρελθόν».

Σχετικές ειδήσεις