ΚΟΣΜΟΣ

«Μπλόκο» Βερολίνου στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

«Μπλόκο» Βερολίνου στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

«Εάν (η Τουρκία) δεν αλλάξει γρήγορα πορεία, η πιθανότητα ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται μη ρεαλιστική εν τοις πράγμασι» είπε ο Επίτροπος για την διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild.

H Τουρκία «απομακρύνεται εδώ και καιρό από την ΕΕ» κατά τον Αυστριακό πολιτικό. Οι αυταρχικές πρακτικές του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και η σχεδιαζόμενη συνταγματική αλλαγή αποτελούν απομάκρυνση από την Ευρώπη, ενώ η συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι δυνατή μόνον εάν «υπάρξουν ουσιαστικά βήματα στον τομέα του κράτους δικαίου» τόνισε.

Ο Επίτροπος για τη διεύρυνση δεν απέκλεισε, επίσης, να συζητήσουν σύντομα οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδεχόμενη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα, ενώ απέκλεισε αντίθετα, για την ώρα, την κατάργηση της βίζας για Τούρκους πολίτες, οι οποίοι ταξιδεύουν στην Ευρώπη. «Όσο η Τουρκία αρνείται να εκπληρώσει ουσιαστικά κριτήρια, όπως είναι η αλλαγή του αντιτρομοκρατικού νόμου, ο οποίος εφαρμόζεται επίσης και για να διώκεται η αντιπολίτευση και όσοι την επικρίνουν, δεν θα καταργηθεί η βίζα} είπε συγκεκριμένα.

Ο Γιοχάνες Χαν καταδίκασε ταυτόχρονα τις κατηγορίες Τούρκων πολιτικών κατά ευρωπαϊκών πολιτικών και χωρών ότι είναι ναζιστές, επισημαίνοντας ότι «με αυτόν τον τρόπο βλάπτουν την ίδια τους την χώρα και αποτρέπουν τους τουρίστες να την επισκεφτούν. Ποιος θέλει να πάει σε μια χώρα, η οποία καθίσταται ολοένα και πιο ασταθής και στην οποία συλλαμβάνονται ακόμα και ξένοι δημοσιογράφοι, όπως ο Ντενίζ Γιουτσέλ, και της οποίας η κυβέρνηση καθυβρίζει κυβερνήσεις χωρών μελών της ΕΕ ως φασιστικές;».

Σχετικές ειδήσεις