ΚΟΣΜΟΣ

Αιφνιδιαστική συνάντηση Πούτιν με Λεπέν - Τι συζήτησαν

Αιφνιδιαστική συνάντηση Πούτιν με Λεπέν - Τι συζήτησαν

«Δεν επιθυμούμε να επηρεάσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα» στη Γαλλία είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Η Ρωσία εκτιμά τις σχέσεις της με τη Γαλλία δεν επιθυμεί να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, διαμήνυσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν που συναντήθηκε αιφνιδιαστικά σήμερα στο Κρεμλίνο με την ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν.

Η Μόσχα «αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις με τη Γαλλία» και προσπαθεί να διατηρήσει ίσες αποστάσεις τόσο με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης όσο και με εκείνους της αντιπολίτευσης, είπε ο Πούτιν.

«Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να επηρεάσουμε τα γεγονότα αλλά διατηρούμε το δικαίωμα να επικοινωνούμε με όλους τους εκπροσώπους όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας», πρόσθεσε.

Η Λεπέν από την πλευρά της επανέλαβε τη δήλωση που είχε κάνει νωρίτερα στη Δούμα περί συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Όπως είπε, θα ήταν χρήσιμο η Γαλλία και η Ρωσία να ανταλλάζουν πληροφορίες στον τομέα αυτόν.

Ο πρόεδρος Πούτιν σχολίασε ότι θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν τον κίνδυνο της τρομοκρατίας και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να την αντιμετωπίσουν.

Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας και των ισλαμιστών φονταμενταλιστών ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησαν και στο οποίο έδωσαν έμφαση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και η υποψήφια της ακροδεξιάς στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, η Μαρίν Λεπέν, κατά την συνάντηση τους στο Κρεμλίνο, η οποία ήταν η «πρώτη» όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντιμίτρι Πεσκόφ. Ωστόσο δεν ήσαν τα μόνα καθώς οι δύο πολιτικοί επεκτάθηκαν και σε άλλα θέματα όπως οι διμερείς σχέσεις, αλλά και η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη.

«Φυσικά, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να ανταλλάξω μαζί σας απόψεις για το πώς εξελίσσονται οι διμερείς σχέσεις και για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος, υποδεχόμενος την Μαρίν Λεπέν.

Ο ίδιος επεσήμανε μάλιστα ότι η Λεπέν εκπροσωπεί ένα εξελισσόμενο αρκετά γρήγορα φάσμα ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων, καθιστώντας σαφές ότι η Ρωσία δίνει πολύ μεγάλη σημασία στις σχέσεις της με την Γαλλία και προσπαθεί να διατηρεί επαφές τόσο με τους εκπροσώπους της σημερινής κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης.

«Δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση να επηρεάσουμε τις εξελίξεις, αλλά θα διατηρούμε το δικαίωμα να έχουμε επαφές με όλους τους εκπροσώπους όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, όπως κάνουν και οι εταίροι μας για παράδειγμα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ» , δήλωσε χαρακτηριστικά ο ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στις επικείμενες γαλλικές εκλογές.

Από την πλευρά της η Μαρίν Λεπέν επεσήμανε τους πολιτιστικούς, οικονομικούς και στρατηγικούς δεσμούς που υπάρχουν ανάμεσα στη Μόσχα και Παρίσι οι οποίοι έχουν βαθιές ρίζες, όπως είπε, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της τρομοκρατίας.

Αναφερόμενη μάλιστα στο ζήτημα αυτό σε σχέση με τη συνάντηση της με τον πρόεδρο Πούτιν, η είπε ότι «η συνάντηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, τη στιγμή που βρισκόμαστε ενώπιον μιας σοβαρής τρομοκρατικής απειλής», ενώ χαρακτήρισε την Ρωσία και την Γαλλία χώρες οι οποίες ανήκουν «στους πραγματικούς αγωνιστές κατά της τρομοκρατίας». Επισημαίνοντας ότι «μόνο από κοινού μπορεί να αντιμετωπισθεί αυτή η μάστιγα» η Λεπέν τόνισε ότι η Ρωσία συνεχίζει τον πόλεμο κατά τη τρομοκρατίας στη Συρία, ενώ η Γαλλία συμμετέχει σε ανάλογες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Τσάντ.

Ο Ρώσος πρόεδρος από την πλευρά του αναφέρθηκε, στην τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποίησαν σήμερα τρομοκράτες ισλαμιστές σε στρατιωτικό τμήμα του ρωσικού στρατού στην Τσετσενία, κατά την οποία σκοτώθηκαν έξι ρώσοι στρατιώτες και τρεις τραυματίσθηκαν , ενώ σκοτώθηκαν και οι έξι τρομοκράτες που πραγματοποίησαν την επίθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ