«Θρίλερ» στην Κρήτη: Εντοπίστηκε νεκρή 19χρονη στο σπίτι της

Την αναζητούσαν οι δικοί της από χθες…

Τσίπρας σε Ολάντ: «Ήσουν φίλος της Ελλάδας στα δύσκολα» (pics)

Φρανσουά Ολάντ | Φρανσουά Ολάντ: Την ελληνική παροιμία,…

ΧΑΟΣ: Συναγερμός στο Σαν Φρανσίσκο από τους δηλητηριώδεις καπνούς της πυρκαγιάς στην Καλιφόρνια

Οι αρχές του Σαν Φρανσίσκο, όπου τα…

Αυτός είναι ο 53χρονος οδηγός απορριμματοφόρου που σκοτώθηκε στα Άνω Λιόσια

Τροχαίο δυστύχημα | απορριμματοφόρο: Θλίψη έχει σκορπίσει…

Η απόφαση της Euroleague για τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο

Η Euroleague γνωστοποίησε την απόφασή της για…

To Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί την Ουγγαρία να αναθεωρήσει νόμο για την κράτηση ανήλικων μεταναστών

To Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί την Ουγγαρία να αναθεωρήσει νόμο για την κράτηση ανήλικων μεταναστών

Για τo νόμο με τον οποίο επαναφέρεται η συστηματική κράτηση των μεταναστών ανησυχεί το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο κάλεσε σήμερα την Ουγγαρία να τον επανεξετάσει, επισημαίνοντας τον αυξημένο κίνδυνο που διατρέχουν οι ανήλικοι να πέσουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από τους διακινητές ή από κυκλώματα προαγωγών.

Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο πρόεδρος της Επιτροπής του Λανθαρότε (όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών κατά της γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης) εκφράζει την ανησυχία του για αυτόν το νόμο, που έχει λάβει την έγκριση από το ουγγρικό κοινοβούλιο.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι «τα ασυνόδευτα παιδιά, ηλικίας από 14 έως 18 ετών, θα θεωρούνται ενήλικα» για όσο διάστημα διαρκεί η μεταναστευτική κρίση και δεν θα επωφελούνται από τα μέτρα προστασίας (της παιδικής ηλικίας), όπως είναι ο διορισμός ενός κηδεμόνα. Στην επιστολή υπενθυμίζεται ότι η Ουγγαρία επικύρωσε το 2015 μια σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των ανηλίκων. Ο πρόεδρος της Επιτροπής του Λανθαρότε ζητά από τον Όρμπαν «να διασφαλίσει ότι όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως θα προστατεύονται». 

«Θα πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις πέραν της κράτησης, που θα είναι σύμφωνες με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης» τονίζει η Επιτροπή.

Ο ουγγρικός νόμος προβλέπει ότι οι μετανάστες θα οδηγούνται σε «ζώνες τράνζιτ» στα σύνορα με τη Σερβία ή την Κροατία και θα κρατούνται εκεί μέχρι να δοθεί οριστική απάντηση στο αίτημά τους για χορήγηση ασύλου. Θα μπορούν να φύγουν από εκεί μόνο εάν επιστρέψουν στη χώρα από την οποία έφτασαν στην Ουγγαρία.