ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ για προσφυγικό: Να μην επιβαρύνεται πέραν των δυνατοτήτων της η Ελλάδα

Μέρκελ για προσφυγικό: Να μην επιβαρύνεται πέραν των δυνατοτήτων της η Ελλάδα

Το μέλλον της προσφυγικής συμφωνίας βρέθηκε στο επίκεντρο συνέντευξης που παραχώρησε η Άνγκελα Μέρκελ στις γερμανικές εφημερίδες Passauer Neue Presse και Donaukurier.

Πόσο έχει βοηθήσει όμως το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού; «Τους τελευταίους μήνες έχω πει πολύ συχνά ότι φυσικά και έχει συμβάλει, παράλληλα όμως ότι πρέπει να φροντίζουμε πάντα ώστε να μην επιβαρύνεται στο τέλος πέραν του δέοντος η Ελλάδα. Διότι τις εβδομάδες που έκλεισαν τα σύνορα κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου και δεν είχε τεθεί ακόμη σε ισχύ η συμφωνία με την Τουρκία, κατέφθασαν στην Ελλάδα αναλογικά με τον πληθυσμό της πολύ περισσότεροι πρόσφυγες απ' ό,τι έχουν έρθει ποτέ σε εμάς σε αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ήταν εκείνη που δρομολόγησε μια βιώσιμη λύση. Το απλό κλείσιμο των συνόρων σημαίνει απλώς ότι μεταθέτεις το πρόβλημα από τη μια χώρα στην άλλη».

Κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός ότι οι εορτασμοί για την 60η επέτειο της ΕΕ συμπίπτουν χρονικά με την ενεργοποίηση της διαδικασίας αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας, η καγκελάριος επισημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια η Ένωση θα επικεντρωθεί σε δυο κατευθύνσεις.

Aφενός στις διαπραγματεύσεις εξόδου με τη Βρετανία και αφετέρου στις προσπάθειες να δημιουργήσουν οι μελλοντικά 27 χώρες μέλη τις κατάλληλες προϋποθέσεις για το κοινό μέλλον. Η ίδια εκτιμά πάντως ότι δεν θα υπάρξουν άλλες χώρες που θα αποχωρήσουν από την ΕΕ.

«Ασφαλώς και μεμονωμένες χώρες μέλη έχουν διαφορετικές ιδέες για το πώς διαμορφώνουμε το μέλλον, αλλά ο δρόμος προς τα εκεί είναι σαφής: περισσότερη συνεργασία στην αμυντική πολιτική, στην προστασία των εξωτερικών συνόρων, στην καταπολέμηση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας καθώς και σε όλα εκείνα που μας κάνουν να πετυχαίνουμε οικονομικά και που διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας των παιδιών και εγγονών μας».

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικές ειδήσεις