ΚΟΣΜΟΣ

Οι 27 υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Ρώμης με την ίδια πένα που χρησιμοποιήθηκε για τη γέννηση της

Οι 27 υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Ρώμης με την ίδια πένα που χρησιμοποιήθηκε για τη γέννηση της

Οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης 60 χρόνια μετά την ιδρυτική διακήρυξη της ενωμένης Ευρώπης, υπέγραψαν τη «Διακήρυξη της Ρώμης», σε μια επετειακή τελετή που έγινε στο Καπιτώλιο της ιταλικής πρωτεύουσας.

Η υπογραφή της «Διακήρυξης της Ρώμης» έγινε στην ίδια αίθουσα του Καπιτωλίου όπου στις 25 Μαρτίου του 1957, υπεγράφη η ιστορική ιδρυτική διακήρυξη.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπέγραψε τη «Διακήρυξη της Ρώμης», με την πρωτότυπη πένα, την «ίδια πένα», όπως είπε, που χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος του Λουξεμβούργου πριν από 60 χρόνια.

«Υπάρχουν υπογραφές που διαρκούν», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.

Πριν από την υπογραφή, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε του ηγέτες των 27 της ΕΕ, να «αποδείξουν ότι είναι οι ηγέτες της Ευρώπης».

«Η Ένωση μετά τη Ρώμη πρέπει να είναι, περισσότερο από πριν, μια Ένωση ίδιων αρχών, μια Ένωση με εξωτερική κυριαρχία, μια Ένωση πολιτικής ενότητας», τόνισε ενώπιον των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ένωσης, την ώρα που η Βρετανία ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Πηγή: APE-MPE, Reuters

Διαβάστε επίσης:

Συνθήκη της Ρώμης: Σαν σήμερα πριν 60 χρόνια γεννήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση

Συνθήκη της Ρώμης: Συγκλονιστική αποκάλυψη για το πώς γεννήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση σαν σήμερα

Σχετικές ειδήσεις