ΚΟΣΜΟΣ

Brexit - Dover and out! Δείτε το σαρκαστικό αντίο της Sun στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Pics)

Brexit - Dover and out! Δείτε το σαρκαστικό αντίο της Sun στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Pics)

Brexit:Εννέα μήνες μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, ηΒρετανία εκκινεί σήμερα 29 Μαρτίου την ιστορική διαδικασία της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία εντάχθηκε με επιφυλάξεις εδώ και 44 χρόνια, και ανοίγει έναν διετή κύκλο δύσκολων διαπραγματεύσεων για να λύσει τους κάβους την άνοιξη 2019.

Η ανακοίνωση αυτής της μοναδικής στην ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αποχώρησης θα γίνει από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ενώπιον των βουλευτών στο Ουεστμίνστερ στις 12.30 τοπική ώρα (14.30 ώρα Ελλάδος).

Είναι ένα πλήγμα για την Ευρωπαϊκή Ενωση που γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τη στιγμή που η Ενωση γιορτάζει την 60ή επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης.

«Οταν θα καθίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια των προσεχών μηνών, θα εκπροσωπώ όλους τους ανθρώπους του Ηνωμένου Βασιλείου -τους νέους και τους γέρους, τους πλούσιους και τους φτωχούς...και ναι, και τους ευρωπαίου πολίτες που έχουν κάνει σπίτι τους αυτήν την χώρα», θα πει ενώπιον του Κοινοβουλίου η Τερέζα Μέι, την ώρα που η χώρα παραμένει διχασμένη για το Brexit, το οποίο επελέγη από το 52% των πολιτών στις 23 Ιουνίου 2016.

2855

«Θέλουμε να ζήσουμε σε μία Βρετανία πραγματικά παγκόσμια που βγαίνει από την ΕΕ και οικοδομεί σχέσεις με τους παλιούς και τους νέους συμμάχους σε ολόκληρο τον κόσμο», θα πει σύμφωνα με τα αποσπάσματα της ομιλίας της που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Η επιστολή του διαζυγίου θα παραδοθεί, την ώρα της ομιλίας της βρετανίδας πρωθυπουργού, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ από τον βρετανό πρεσβευτή στις Βρυξέλλες Τιμ Μπάροου.

Η Ντάουνινγκ Στριτ έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία στην οποία η Τερέζα Μέι υπογράφει, κάτω από το πορτρέτο του Ρόμπερτ Γουόλπολ, πρωθυπουργού από το 1721 μέχρι το 1742, την επιστολή που πρόκειται να αλλάξει το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η φωτογραφία βρίσκεται στην πρώτη σελίδα πολλών βρετανικών εφημερίδων υπό τίτλους όπως «Τα μάτια της Ιστορίας μας κοιτούν» για τους Times , αλλά και «Ενα άλμα προς το άγνωστο» για τον Guardian.

«Αγαπητή ΕΕ, είναι ώρα να φύγουμε», γράφει η Daily Mirror, ενώ ευφορία και ιλαρότης επικρατεί στα ευρωφοβικά ταμπλόιντ: «Ελευθερία» είναι ο τίτλος της Daily Mail. «Ντόβερ και έξω», είναι η εγγραφή επάνω στα βράχια του Ντόβερ που κοσμεί την πρώτη σελίδα της Sun.

nintchdbpict000312177873 e1490735119141

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από τα μηνύματα της βρετανικής εφημερίδας The Sun στην παραπάνω gallery του Newsbomb.gr

Εμπλοκές. Ηδη;

Ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή εξήγησε ότι όταν ο Ντόναλντ Τουσκ θα έχει στα χέρια του την επιστολή, τότε θα θεωρηθεί ότι έχει ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Το περιεχόμενο της επιστολής έχει παραμείνει απόρρητο, καθώς το Λονδίνο προσπαθεί να κρατήσει μέχρι την τελευταία στιγμή μυστικά τα διαπραγματευτικά του επιχειρήματα, τη στιγμή που οι συνομιλίες με την ΕΕ των 27 θα διαρκέσουν δύο χρόνια, τουλάχιστον.

Ενα χρονοδιάγραμμα που φαίνεται φιλόδοξο στα μάτια των αναλυτών για να λυθούν δεσμοί που έχουν διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια τεσσάρων δεκαετιών και με δεδομένη την πολυπλοκότητα των φακέλων.

nintchdbpict0003121689801 e1490735145144

«Η αλήθεια είναι ότι η διαπραγματευτική διαδικασία είναι τόσο τεράστια που δύο χρόνια δεν θα είναι αρκετά», λέει η Κάθριν Μπάρναρντ, καθηγήτρια Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Cambridge τονίζοντας ότι «κάθε πέτρα που σηκώνεις, άλλες εμφανίζονται».

Το ίδιο και η Καμίνο Μορτέρα-Μαρτίνεθ, ερευνήτρια του Centre for European Reform του Λονδίνου, θεωρεί ότι είναι «απίθανη» η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σε δύο χρόνια.

«Πόσο μάλλον που πριν από την έναρξή τους ακόμη υπάρχουν εμπλοκές», διαπιστώνει η Πατρίσια Χόγκγουντ, καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Westminster αναφερόμενη στον λογαριασμό που πρέπει να πληρωθεί κατά την έξοδο ή στην πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

Η Τερέζα Μέι αρνείται να εγγυηθεί τα δικαιώματα τριών εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη στιγμή που ο κύριος στόχος είναι ο περιορισμός της μετανάστευσης από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

(Η πρώτη σελίδα του website της βρετανικής Guardian σήμερα 29 Μαρτίου)

guardian

Ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις άφησε να εννοηθεί ότι το Λονδίνο δεν θα πληρώσει τον λογαριασμό που θα του παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, σε κάθε περίπτωση , όχι στο σύνολό του, για προγράμματα επί των οποίων έχει ήδη δεσμευθεί το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποτιμήσει σε 55 έως 60 δισεκατομμύρια ευρώ τον λογαριασμό αυτόν.

Nα τεθεί τέλος σε αυτήν την τρέλα του Brexit

Απέναντι στις διαφωνίες αυτές και την επιθυμία των Βρυξελλών να στείλει το μήνυμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να έχει την τέλεια συμφωνία «με το ένα πόδι μέσα και το ένα πόδι έξω » από την Ευρωπαϊκή Ενωση, για να μην ενθαρρύνει άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα το Λονδίνου, υπάρχει ο φόβος να μην υπάρξει τελικά συμφωνία. Καθόλου!

Η Τερέζα Μέι διαβεβαιώνει ότι δεν φοβάται μια τέτοια εξέλιξη, διότι «καθόλου συμφωνία είναι καλύτερη από μία κακή συμφωνία». Όμως για τους οικονομικούς κύκλους, αυτό είναι το χειρότερο σενάριο, την στιγμή που το ήμισυ των οικονομικών συναλλαγών του Ηνωμένου Βασιλείου γίνεται με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

brexit may

Προς το παρόν η βρετανική οικονομία είναι σε καλή κατάσταση: η ανάπτυξη παραμένει σταθερή στο 1,8% το 2016 και μπορεί να φθάσει το 2% το 2017. Ομως, με την εκκίνηση της διαδικασίας του Brexit, οι επενδύσεις μπορεί να αλλάξουν προορισμό, ενώ ο πληθωρισμός που οφείλεται στην πτώση της ισοτιμίας της στερλίνας αρχίζει ήδη να βαραίνει στα πορτοφόλια των νοικοκυριών.

Οι διαφωνίες σχετικά με την έκβαση της ψηφοφορίας του δημοψηφίσματος παραμένουν και θέτουν σε κίνδυνο της εδαφική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Σάββατο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Λονδίνο ζητώντας από την κυβέρνηση να βάλει τέλος «σε αυτήν την τρέλα του Brexit».

Στην Σκωτία, οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, αφού το 62% των πολιτών της Σκωτίας ψήφισε υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αν και η Τερέζα Μέι επαναλαμβάνει ότι «τώρα δεν είναι η σωστή στιγμή», δύσκολα θα μπορέσει να αγνοήσει αυτό το αίτημα που απειλεί με διάλυση το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters