ΚΟΣΜΟΣ

Ξαναρχίζει η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη

Ξαναρχίζει η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη
Σε τέσσερις μέρες θα αρχίσει ξανά η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη, σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου και Οικονομικών, Άλι Ταρχούνι…

Σε τέσσερις μέρες θα αρχίσει ξανά η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη, σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου και Οικονομικών, Άλι Ταρχούνι.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ταρχούνι τόνισε: «Την Τρίτη ή την Τετάρτη θα αρχίσουμε (να εργαζόμαστε) στα (κοιτάσματα) Σαρίρ και Μέσλα. Επίσης θα εξορύσσουμε αέριο και πετρέλαιο, όχι ταυτόχρονα, από τη Σαράρα και την Ουάφα».

Ο Ταρχούνι εκτίμησε ότι οι ζημιές από τον πόλεμο εκτάθηκαν μόλις στο 10-15% των πετρελαϊκών υποδομών στη χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ.

Πριν από τον πόλεμο η Λιβύη εξόρυσσε 1,6 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ανυπομονεί να ξαναρχίσει η παραγωγή το συντομότερο δυνατόν για να μειώσει τις δαπάνες για καύσιμα, οι τιμές των οποίων αυξάνονται, και να εξασφαλίσει έσοδα -- το πετρέλαιο είναι η βασική πλουτοπαραγωγική πηγή της χώρας.

Τέλος, αναφέρθηκε στις ξένες εταιρίες, τονίζοντας πως δεν θα τους επιτραπεί να έχουν δικές τους δυνάμεις ασφαλείας στη χώρα: «Αν η ασφάλεια είναι αρκετά καλή για τους λίβυους είναι αρκετά καλή και για τους ξένους εργαζόμενους».