ΚΟΣΜΟΣ

Δήλωση-βόμβα Έντι Ράμα: Αν δεν ενταχθούμε στην ΕΕ, ανοίγει συζήτηση για τα σύνορα στα Βαλκάνια!

Δήλωση-βόμβα Έντι Ράμα: Αν δεν ενταχθούμε στην ΕΕ, ανοίγει συζήτηση για τα σύνορα στα Βαλκάνια!

Στην πολιτική αναταραχή στα Βαλκάνια και τον κίνδυνο αλλαγής των συνόρων, στην αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας και τις σχέσεις της Αλβανίας με την Τουρκία καθώς και στην έλλειψη στρατηγικού οράματος της ΕΕ για την περιοχή, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

"Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τα Βαλκάνια, όπως ήταν στην καλύτερη εποχή της, ενώ τώρα η Ευρώπη είναι στη χειρότερή της στιγμή και ο κόσμος δεν βλέπει καλύτερες μέρες. Τα πράγματα έχουν αλλάξει, η αναλογία δυνάμεων έχει αλλάξει και αλλάζει καθημερινά. Ενώ η Ευρώπη συνεχίζει να προσθέτει ομίχλη γύρω της, ακριβώς επειδή έχει εισέλθει σε μια μακρόθεν τακτική προσέγγιση των προβλημάτων και δεν ακολουθεί κάποια στρατηγική" επεσήμανε στην ελβετική «tagesanzeiger.ch».

Ο δημοσιογράφος του υπενθύμισε την δήλωσή του "ότι η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία (Σκόπια) δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τους Αλβανούς" ρωτώντάς τον αν "το μήνυμα ερμηνεύθηκε ως απειλή για τους Σλάβους πολιτικούς στα Σκόπια"...

Ο Ράμα απάντησε : "Αυτό είναι πολιτικό παιχνίδι. Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά ότι παίζουν,γιατί οι Αλβανοί δεν ήταν , δεν είναι, ούτε θα είναι το πρόβλημα των Σκοπίων, ωστόσο, οι Αλβανοί ήταν, είναι και θα είναι η μονάδα οικοδόμησης του κράτους και τα δικαιωματά τους δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως εύνοιες. Είναι ένα παιχνίδι που δεν έχει να κάνει τίποτε με τη λεγόμενη από αυτούς «Πλατφόρμα των Τιράνων».

Σε ερώτηση αν είναι ασφαλή τα σύνορα στα Βαλκάνια υποστήριξε πως "Τα Βαλκάνια δεν θα ασχοληθούν με τα σύνορα τους, όταν τα ίδια πιστεύουν στην Ευρώπη και η Ευρώπη θα συνεχίσει να παρακινεί τα Βαλκάνια στην προοπτική της ένωσής τους. Η τύχη της σταθερότητας στα Βαλκάνια και αυτή των ανδρών της επόμενης γενιάς στα Βαλκάνια είναι συνδεδεμένη με την τύχη της Ευρώπης. Εάν κλείσει η ευρωπαϊκή προοπτική, εάν η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτύχει, τότε στα Βαλκάνια ανοίγει συζήτηση για τα σύνορα".