ΚΟΣΜΟΣ

Ματωμένη Κυριακή των Βαΐων: Τζιχαντιστές έπνιξαν στο αίμα τους χριστιανούς της Αιγύπτου (Pics+Vids)

Ματωμένη Κυριακή των Βαΐων: Τζιχαντιστές έπνιξαν στο αίμα τους χριστιανούς της Αιγύπτου (Pics+Vids)

Ειδήσεις | Αίγυπτος: «Μαύρη Κυριακή» αναδείχθηκε για την Αίγυπτο η σημερινή Κυριακή των Βαΐων, μία από τις σημαντικότερες χριστιανικές εορτές στην Αίγυπτο, όπου συγκεντρώνει εκατομμύρια πιστούς σε όλη τη χώρα.Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις σε δύο εκκλησίες των Κοπτών στην Αίγυπτο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων που ελέγχει (AMAQ)

Δείτε πιο πάνω στη photo gallery του Newsbomb.gr συγκλονιστικές φωτογραφίες

Νεώτερες πληροφορίες από την αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ Αχράμ» ανεβάζουν στους 47 τους ανθρώπους που έχασαν σήμερα τη ζωή τους στις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αλεξάνδρεια και την Τάντα της Αιγύπτου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι τραυματίες υπολογίζονται σε τουλάχιστον 150.

Ταυτοποιήθηκαν οι δύο καμικάζι: Ήταν μέλη του Ισλαμικού Κράτους

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Reuters, δύο τζιχαντιστές του ISIS που φορούσαν γιλέκα με εκρηκτικά διέπραξαν τις πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον κοπτικών εκκλησιών στην Αίγυπτο, έγινε γνωστό από την τρομοκρατική οργάνωση σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε, όπου απειλεί με νέες επιθέσεις στο μέλλον.

Η επίθεση στην Αλεξάνδρεια διαπράχθηκε από τον Άμπου αλ Μπαράα αλ Μάσρι, μαχητή του Ισλαμικού Κράτους, ενώ η επίθεση στην εκκλησία της Τάντας διαπράχθηκε από τον Άμπου Ίσαακ αλ Μάσρι, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Δείτε τη στιγμή της επίθεσης στην Τάντα

Την ίδια ώρα, τον γύρο του Διαδικτύου κάνει πλέον ένα νέο βίντεο που δείχνει καρέ – καρέ τη στιγμή που ο καμικάζι αυτοκτονίας φτάνει στην είσοδο του κοπτικού ναού στην Αλεξάνδρεια και πυροδοτεί τα εκρηκτικά, σκορπώντας τον τρόμο και το θάνατο.

τα πλάνα που κατέγραψε κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης διακρίνεται ένας άντρας με μπλε ρούχα να πλησιάζει την είσοδο του ναού, τη στιγμή που βρίσκεται αρκετός κόσμος στο σημείο.

Οι αρχές ασφαλείας του ναού του κάνουν παρατήρηση να περάσει από έλεγχο και τότε εκείνος πυροδοτεί τον μηχανισμό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που προέρχονται από το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου, 29 είναι τα θύματα της επίθεσης στην Τάντα και 18 είναι τα θύματα στην Αλεξάνδρεια.

Η έκρηξη σημειώθηκε στην Αίγυπτο, αυτή τη φορά στον προαύλιο χώρο της Κοπτικής εκκλησίας του Αγίου Μάρκου στην Αλεξάνδρεια με αποτελέσμα να βρουν το θάνατο τουλάχιστον 18 άνθρωποι και ναι τραυματισθούν δεκάδες ακόμη, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της χώρας. Την ευθύνη για τις τρομοκρατικές ενέργειες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Στους νεκρούς συμπεριλαμβάνονται και τρεις αστυνομικοί στους οποίους συγκαταλέγεται και ο επικεφαλής του τοπικού αστυνομικού τμήματος της περιοχής Αταρίν.

4258682156

Σύμφωνα με το RudawEnglish βομβιστής αυτοκτονίας προσπάθησε να εισέλθει στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου αλλά τον σταμάτησαν αστυνομικοί με αποτέλεσμα να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά που μετέφερε σε εκείνο τη σημείο.

C8 DrhkXgAA6div



(Η φωτογραφία του αστυνομικού που έχασε τη ζωή του σταματώντας τον βομβιστή αυτοκτονίας)

C8 BRFUXsAExf21
C897B8FXYAAkZaq

Νωρίτερα, τουλάχιστον 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 50 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας μέσα σε εκκλησία στην αιγυπτιακή πόλη Τάντα στο Δέλτα του Νείλου, συμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Στην έκρηξη στην Τάντα, ανάμεσα στους 29 νεκρούς - όπως δίνει τον τραγικό απολογισμό των θυμάτων το αιγυπτιακό Υπουργείο Υγείας - συμπεριλαμβάνεται ο επικεφαλής του Δικαστηρίου της Τάντα, Σαμουέλ Τζορτζ, γράφει η Αλ Αχράμ.

Παράλληλα, βρέθηκε και τρίτη βόμβα σε άλλη εκκλησία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, σύμφωνα με το RudawEnglish. Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ενώ καταβάλλονται προσπάθειες απενεργοποίησης του εκρηκτικού μηχανισμού.

Η έκρηξη σημειώθηκε τη στιγμή που η χριστιανική κοινότητα ετοιμάζεται για τη Μεγάλη Εβδομάδα που άρχισε σήμερα, Κυριακή των Βαΐων.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Κυριακή ήταν εθνική αργία για την Αίγυπτο, παρότι πάνω από το 80% του πληθυσμού της είναι μουσουλμάνοι.

Αμέσως μετά το θλιβερό άκουσμα, με τους δεκάδες νεκρούς, πάγωσε στην κυριολεξία η κοινή γνώμη στην Αίγυπτο, με ένα τεράστιο «γιατί;» να σκοτώνονται αθώοι στον βωμό του φανατισμού και του εξτρεμισμού.

Το Κέντρο των Μουσουλμάνων της Αιγύπτου κατέκρινε με δριμύτητα τις αποτρόπαιες πράξεις.

Ο πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του, μόλις επέστρεψε από τη λειτουργία που πραγματοποίησε στην Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια.

Ο Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι συγκάλεσε συμβούλιο εθνικής άμυνας, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής, ο υπουργός Άμυνας και οι αρχηγοί των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων.

Τα νοσοκομεία, πολιτικά και στρατιωτικά, βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι είναι πιθανό τα θύματα να αυξηθούν.

58e9f237c36188d0508b4610

Τον περασμένο Δεκέμβριο, βομβιστική επίθεση στον μεγαλύτερο καθεδρικό ναό της Κοπτικής Εκκλησίας στο Κάιρο προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων και τον τραυματισμό 49, ανάμεσα στα θύματα ήταν πολλές γυναίκες και παιδιά.

Ήταν η πλέον αιματηρή επίθεση εναντίον της χριστιανικής μειονότητας της Αιγύπτου εδώ και χρόνια.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αίγυπτος

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι κηρύσσει την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα διάστημα τριών, μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον των δύο χριστιανικών εκκλησιών.

Όπως προβλέπει το Σύνταγμα της Αιγύπτου, ο πρόεδρος της χώρας πρέπει να καταθέσει το σχετικό αίτημα ενώπιον του Κοινοβουλίου εντός μίας εβδομάδας προκειμένου να εγκριθεί.

Ο επικεφαλής του αιγυπτιακού κράτους παραχώρησε συνέντευξη τύπο στο προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο, λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

«Υπάρχει μια σειρά διαδικασιών που θα εφαρμοστούν, καταρχάς η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες» επισήμανε ο πρόεδρος, ενώ τόνισε ότι έλαβε το συγκεκριμένο μέτρο προκειμένου να «προστατεύσει» και να «διαφυλάξει» την χώρα.

(Με πληροφορίες από Russia Today, ΑΠΕ-ΜΠΕ, RudrowEnglish, Reuters)

Σχετικές ειδήσεις