ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΥΠΕΞ των G7 ζητούν από τις ΗΠΑ να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους για τη Συρία

Οι ΥΠΕΞ των G7 ζητούν από τις ΗΠΑ να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους για τη Συρία

Οι υπουργοί Εξωτερικών των μελών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου προσέρχονται σήμερα Μεγάλη Δευτέρα (10/4) για την ετήσια σύνοδό τους στη Λούκα, με τα κράτη της Ευρώπης και την Ιαπωνία να επιδιώκουν να λάβουν σαφή μηνύματα από τις ΗΠΑ για μια σειρά από ζητήματα, κυρίως για τον πόλεμο στη Συρία.

Η διήμερη σύνοδος στην Τοσκάνη διεξάγεται την ώρα που η Ουάσιγκτον διέταξε μια ναυτική δύναμη κρούσης να κινηθεί προς την κορεατική χερσόνησο, εν μέσω των ανησυχιών για το πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας με σκοπό την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων, αλλά και ενώ οι σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται από τη δυσπιστία που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια.

Ο πόλεμος στη Συρία αναμένεται να κυριαρχήσει στις συνομιλίες. Η Ιταλία ελπίζει ότι το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου θα ενισχύσει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για να τερματιστεί η σύρραξη που κρατάει έξι χρόνια.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η σύνοδος δίνει στους επικεφαλής της διπλωματίας της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας την πρώτη τους ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα στον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον Ρεξ Τίλερσον. Ένα από αυτά θα είναι εάν η Ουάσιγκτον έχει πλέον στόχο την ανατροπή του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα επενέβαινε τόσο σε διεθνές επίπεδο και θα επέλεγε να αγνοήσει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εάν έκρινε πως αυτό είναι προς το συμφέρον της χώρας του.