ΚΟΣΜΟΣ

Πάτησε το κουμπί ο Τραμπ - Έριξε τη «μητέρα των βομβών» στο Αφγανιστάν (vid)

Πάτησε το κουμπί ο Τραμπ - Έριξε τη «μητέρα των βομβών» στο Αφγανιστάν (vid)

Τη μεγαλύτερη μη πυρηνική βόμβα έριξαν στην επαρχία Νανγκαρχάρ του Αφγανιστάν οι ΗΠΑ με το Πεντάγωνο να το επιβεβαιώνει.

Στόχος ήταν σήραγγα του Ισλαμικού Κράτους στο δυτικό τμήμα της χώρας.

H GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast, επίσης γνωστή ως «η μητέρα όλων των βομβών» θεωρήθηκε το πιο ισχυρό μη πυρηνικό όπλο που είχε αναπτυχθεί τη στιγμή της δημιουργίας της. Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, είναι η πρώτη φορά που αυτού του είδους η βόμβα χρησιμοποιείται σε μάχη.

AFGANISTAN

Σύμφωνα με τέσσερις Αμερικανούς αξιωματικούς, τους οποίους επικαλείται το CNN, η GBU-43, η «μητέρα όλων των βομβών» (MOAB), βάρους 10.000 κιλών, ερρίφθη στις 19.00 τοπική ώρα από ένα αεροσκάφος MC-130. Στόχος ήταν σήραγγες και σπήλαια που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε τη ρίψη της τηλεκατευθυνόμενης βόμβας και επί του παρόντος εξετάζει τα αποτελέσματα της επιχείρησης. Ο στρατηγός Τζον Νίκολσον, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ενέκρινε τη χρήση της βόμβας, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο σε επιχειρήσεις στην επαρχία Νανγκαρχάρ σκοτώθηκε ένας Αμερικανός στρατιώτης.

Δείτε στο βίντεο τη βόμβα GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση των δυνάμεων στο Αφγανιστάν αναφέρεται ότι η επίθεση σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για τις Αφγανικές και τις αμερικανικές δυνάμεις που πραγματοποιούν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή και παράλληλα να μεγιστοποιηθούν οι καταστροφές για το παρακλάδι του ISIS σε ό,τι αφορά τους μαχητές και τις εγκαταστάσεις του.

Υπερήφανος για τη ρίψη ο Τραμπ

Περήφανος για τη σημερινή επιχείρηση με τη «μητέρα όλων των βομβών» στο Αφγανιστάν δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, όπως αναφέρει ο Independent, είναι απόλυτα ευχαριστημένος για την επιτυχή έκβαση της αποστολής.

«Όλοι γνωρίζουν τι γινόταν ακριβώς τα προηγούμενα χρόνια, αυτό που κάνω τώρα είναι να διοικώ το στρατό μου», είπε επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος εν συνεχεία υπογράμμισε ότι «έχουμε τον πιο σπουδαίο στρατό και κάνουμε τη δουλειά μας όπως πρέπει».

Σχετικές ειδήσεις