ΚΟΣΜΟΣ

Σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και φοιτητές στο Μαρόκο - Δεκάδες τραυματίες

Σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και φοιτητές στο Μαρόκο - Δεκάδες τραυματίες

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν χθες (14/4) στη Φες, στο κεντρικό Μαρόκο, ανάμεσα στις δυνάμεις επιβολής της τάξης και φοιτητές που πρόσκεινται στη ριζοσπαστική αριστερά, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλοί τραυματισμοί και στις δύο πλευρές, έκαναν γνωστό οι αρχές.

Οι συγκρούσεις έγιναν γύρω από την πανεπιστημιούπολη της Φες και μπροστά στο δικαστήριο της πόλης, έπειτα από μια επέμβαση των δυνάμεων επιβολής της τάξης για να διαλύσουν μια «παράνομη» καθιστική διαμαρτυρία μιας φοιτητικής οργάνωσης που πρόσκειται στη ριζοσπαστική αριστερά, ανέφεραν οι τοπικές αρχές, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MAP.

Φοιτητές της τάσης των basistes («της βάσης», όρος που παραπέμπει στα μέλη της ριζοσπαστικής αριστεράς στο Μαρόκο), είχαν πάει να υποστηρίξουν δύο αριστερούς φοιτητές μπροστά στο δικαστήριο όπου βρισκόταν σε εξέλιξη διαδικασίες σε βάρος τους.

Οι δύο φοιτητές κατηγορούνται για τον φόνο ενός ισλαμιστή φοιτητή, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του μετά τις συμπλοκές ανάμεσα σε μέλη ισλαμιστικών και αριστερών φοιτητικών οργανώσεων τον Απρίλιο του 2014 στο πανεπιστήμιο Νταρ Ελ Μεχράζ στη Φες, που θεωρείται το τελευταίο προπύργιο του φοιτητικού κινήματος της ριζοσπαστικής αριστεράς στο Μαρόκο.

«Έπειτα από πολλές αναβολές, η διαδικασία ξανάρχισε σήμερα. Οι συμπλοκές άρχισαν μπροστά στο δικαστήριο πριν μεταφερθούν μπροστά στο πανεπιστήμιο. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπντεραχίμ Λαμραμπέτ, στέλεχος του γραφείου της Μαροκινής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (AMDH).

«Υπήρξαν τραυματισμοί και στις δύο πλευρές», εκ των οποίων «25 φοιτητές», που φέρουν τραύματα διαφόρων βαθμών σοβαρότητας, ανέφερε ο ίδιος.

«Οι διαδηλωτές έκαναν χρήση βίας και πέταξαν πέτρες (...) Στη σύγκρουση υπήρξαν πολλοί τραυματίες στις τάξεις των δυνάμεων επιβολής της τάξης» και χρειάστηκε «η διακομιδή τους στο νοσοκομείο για να λάβουν τις αναγκαίες φροντίδες», υπογράμμισαν από την πλευρά τους οι τοπικές αρχές, χωρίς να διευκρινίσουν τον αριθμό των τραυματιών.

Η εφημερίδα L'Economiste έκανε λόγο για περίπου είκοσι τραυματίες στις τάξεις των δυνάμεων επιβολής της τάξης που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Δεκαεπτά φοιτητές συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν με εισαγγελική διαταγή, ενώ διεξάγεται έρευνα για να εντοπιστούν και άλλα πρόσωπα που βαρύνουν υποψίες ότι ενεπλάκησαν στα βίαια επεισόδια, κατά τις αρχές της Φες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις