ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου ανακοίνωσε η Τερέζα Μέι

Βρετανία: Πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου ανακοίνωσε η Τερέζα Μέι

Ειδήσεις | Βρετανία: Τη διεξαγωγήπρόωρων εκλογών στις 08/06/2017 ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης (18/04/2017) η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, μέσω διαγγέλματος που έκανε προς τον βρετανικό λαό.

«ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ, ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΝΩΠΗ ΛΑΪΚΗ ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ BREXIT»

Σύμφωνα με την κ. Μέι, οι εκλογές κρίνονται επιβεβλημένες, ώστε να προκύψει μια νέα κυβέρνηση με «νωπή λαϊκή εντολή», ώστε να διαχειριστεί με καλύτερο τρόπο όλες τις διαδικασίες αναφορικά με το Brexit.

«Χρειαζόμαστε γενικές εκλογές εδώ και τώρα», σημείωσε η πρωθυπουργός, μιλώντας έξω από το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, εξηγώντας πως κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό μόλις πρόσφατα. «Για να καταφέρουμε να προασπίσουμε με τον καταλληλότερο τρόπο τα συμφέροντα των πολιτών μας χρειαζόμαστε ενότητα», υπογράμμισε η κ. Μέι, λέγοντας ότι η «ενότητα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει».

Όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Μέι, την Τετάρτη (19/04/2017) θα καταθέσει τη σχετική πρόταση για τις πρόωρες εκλογές προς επικύρωση στη Βουλή των Κοινοτήτων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η απόφαση της πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου πρέπει να επικυρωθεί με πλειοψηφία των δύο τρίτων από το Κοινοβούλιο.

Εξάλλου, η ίδια είπε πως η απόφαση της χώρας για το Brexit είναι αμετάκλητη, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουμε στην ΕΕ».

Σύμφωνα με αναλυτές, η προσφυγή της κ. Μέι σε πρόωρες κάλπες ήταν αναμενόμενη, καθώς η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά προκλήσεων με φόντο το Brexit, όπως τη στάση της Σκωτίας και της Βορείου Ιρλανδίας, που έχουν εκφράσει κάθετα την αντίθεσή τους στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέρες τώρα αρκετές βρετανικές εφημερίδες άφηναν υπόνοιες για την πιθανότητα προκήρυξης πρόωρων εκλογών, δεδομένης της αύξησης της δημοτικότητας της Βρετανής πρωθυπουργού.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του «Independent», δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση της πρωθυπουργού, καθώς η ίδια στο παρελθόν υποστήριζε ότι οι εκλογές θα γίνονταν κανονικά το 2020.

«Ναι» στις πρόωρες εκλογές λένε οι Εργατικοί

Corbyn

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε σήμερα ότι χαιρετίζει την απόφαση της Τερέζα Μέι να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κόμμα του θα δώσει τη στήριξη που η Μέι χρειάζεται βάσει του εκλογικού νόμου για την προκήρυξή τους.

«Χαιρετίζω την απόφαση της πρωθυπουργού να δώσει στο βρετανικό λαό την ευκαιρία να ψηφίσει για μια κυβέρνηση που θα βάζει πρώτα τα συμφέροντα της πλειοψηφίας», ανέφερε ο Κόρμπιν σε ανακοίνωση που εστάλη με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Οργή στη Σκωτία για τις πρόωρες εκλογές

STURGEON
ftse 100

Δριμύτατη επίθεση εναντίον της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, μετά και την απόφασή της να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου, εξαπέλυσε την Τρίτη (18/04/2017) η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον.

«(Οι Συντηρητικοί) βλέπουν μια ευκαιρία να οδηγήσουν τη Βρετανία προς τα δεξιά, να εξαναγκάσουν ένα σκληρό Brexit και να επιβάλουν βαθύτερες περικοπές (στις δημόσιες δαπάνες). Ας υψώσουμε το ανάστημά μας για τη Σκωτία», έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό της στο twitter η κ. Στέρτζον.

Σε κατακόρυφη πτώση η στερλίνα

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η λίρα υποχώρησε μετά την ανακοίνωση της κ. Μέι για πρόωρες εκλογές.

Ενδεικτικά, η στερλίνα σημείωσε νωρίτερα πτώση κατά 0,3% στα 1,2528 δολάρια, έχοντας νωρίτερα ανέλθει στο 1,2615 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδό της από τις 27 Μαρτίου.

Δείτε παρακάτω το χαρακτηριστικό tweet με το πού βρίσκεται πλέον η βρετανική λίρα

Πτώση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου

Το διάγγελμα της Βρετανίδας πρωθυπουργού και η ανακοίνωση για πρόωρες εκλογές προκάλεσε σοκ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το Γενικό Δείκτη FTSE - 100 στη χρηματαγορά του Λονδίνου να καταγράφει λίγο πριν τις 15:30 το μεσημέρι της Τρίτης απώλειες κατά 1,90%, διαμορφούμενος περίπου στις 7.195 μονάδες.

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις

Όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, η Τερέζα Μέι επιδιώκει μια πολιτική «ρελανς» για λογαριασμό του κόμματός της και υπογραμμίζουν πως αυτή ήταν η πλέον κατάλληλη στιγμή, ώστε να προχωρήσει στην ανανέωση της λαϊκής εντολής, εκμεταλλευόμενη την αυξημένη εμπιστοσύνη των Βρετανών, προτού εκτεθεί στη φθορά των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Ήδη, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της YouGov, στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό», τουλάχιστον πέντε στους δέκα Βρετανούς στηρίζουν την κ. Μέι.


Σχετικές ειδήσεις