ΚΟΣΜΟΣ

Άκαρπες οι προσπάθειες των ΗΠΑ στην Κούβα

Άκαρπες οι προσπάθειες των ΗΠΑ στην Κούβα
Αποχωρεί από την Κούβα ο πρώην κυβερνήτης του Νέου Μεξικού, Μπιλ Ρίτσαρντσον, ύστερα από την απόρριψη του αιτήματός του να επισκεφθεί...

Αποχωρεί από την Κούβα ο πρώην κυβερνήτης του Νέου Μεξικού, Μπιλ Ρίτσαρντσον, ύστερα από την απόρριψη του αιτήματός του να επισκεφθεί έναν φυλακισμένο Αμερικανό που κατηγορείται για κατασκοπεία.

Η άφιξη του άτυπου διπλωματικού απεσταλμένου των Η.Π.Α. στην Κούβα είχε ωθήσει παρατηρητές να τονίσουν πως υπήρχαν πιθανότητες να απελευθερωθεί ο 62χρονος Άλαν Γκρος, η φυλάκιση του οποίου επιδείνωσε εκ νέου τις σχέσεις Αβάνας-Ουάσινγκτον.

Ο Γκρος εκτίει ποινή 15 ετών κάθειρξης μετά την καταδίκη του για την παράνομη μεταφορά Διαδικτυακού εξοπλισμού στη νήσο στο πλαίσιο ενός μυστικού προγράμματος των Η.Π.Α. με στόχο την προώθηση πολιτικών αλλαγών και τελικά την αλλαγή καθεστώτος στο νησί της Καραϊβικής. Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε στην Αβάνα τον Δεκέμβριο του 2009.

«Είμαι πολύ απογοητευμένος και κατάπληκτος για τη μεταχείριση που δέχτηκα στη διάρκεια παραμονής μου στη χώρα. Είχα θετικές σχέσεις με την κυβέρνηση της Κούβας επί σειρά ετών. Με προσκαλούν και μετά μου λένε ότι δεν μπορώ ούτε καν να κάνω την ανθρωπιστική χειρονομία να επισκεφθώ τον Γκρος στο νοσοκομείο, όταν πολλοί άλλοι Αμερικανοί τον επισκέφθηκαν», υπογράμμισε ο Μπιλ Ρίτσαρντσον, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αβάνα.

«Το συμπέρασμά μου είναι ότι ίσως η κυβέρνηση της Κούβας αποφάσισε πως δεν θέλει καλύτερες σχέσεις με τις Η.Π.Α. Ίσως αυτό να είναι το μήνυμα το οποίο στέλνουν σε ένα φίλο, ίσως πλέον έναν πρώην φίλο», συμπλήρωσε.

Ο Μπιλ Ρίτσαρντσον έφθασε στην Κούβα την 7η Σεπτεμβρίου. Την επομένη ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροδρίγκες, τον ενημέρωσε ότι δεν μπορούσε να επισκεφθεί τον Γκρος, που νοσηλεύεται αυστηρά φρουρούμενος σε στρατιωτικό νοσοκομείο στην Αβάνα. Ο Ρίτσαρντσον ανταπάντησε ότι θα έμενε στην Κούβα ώσπου να δει τον Γκρος, ωστόσο εγκατέλειψε την προσπάθειά του αφού ζήτησε την βοήθεια άλλων χωρών, της Καθολικής εκκλησίας και διπλωματών στην Αβάνα.

Πρόκειται για την δεύτερη προσπάθεια του Δημοκρατικού πολιτικού, που μιλά άπταιστα ισπανικά, να διαπραγματευθεί την απελευθέρωση του Γκρος. Η πρώτη του απόπειρα ήταν το 2010.