ΚΟΣΜΟΣ

Αποτελέσματα εκλογές Γαλλία: Αμόν και Φιγιόν καλούν σε ψήφο υπέρ του Μακρόν

Αποτελέσματα εκλογές Γαλλία: Αμόν και Φιγιόν καλούν σε ψήφο υπέρ του Μακρόν

«Μαύρο» στη ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν ζητούν συντηρητικοί και σοσιαλιστές

Αντιδρώντας στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών, συντηρητικοί και σοσιαλιστές πολιτικοί εκφράζουν τη στήριξή τους προς τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν εναντίον της Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Μετά την δημοσιοποίηση των πρώτων εκτιμήσεων, ο προεδρικός υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπενουά Αμόν κάλεσε όλους τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τον Εμανουέλ και να απορρίψουν την Λεπέν με τον ισχυρότερο τρόπο.

«Η σημερινή ήττα είναι ένα βαθύ τραύμα» παραδέχτηκε ο Αμόν. «Μετράω την ιστορική τιμωρία στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Δεν είναι μόνο μια βαθιά πολιτική ήττα, αλλά και μια ηθική ήττα για τη χώρα μας και ιδιαίτερα για την αριστερά. Η αριστερά δεν είναι νεκρή περιμένετε μια αναγέννηση που σήμερα είναι οδυνηρή αλλά αύριο θα είναι γόνιμη» είπε.

Από την άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Φρανσουά Φιγιόν επίσης δήλωσε ότι θα στηρίξει τον Μακρόν.«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ψήφο κατά της άκρας δεξιάς. Εγώ θα ψηφίσω υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν» είπε.

Την ίδια στάση δήλωσε ότι θα κρατήσει ο Αλέν Ζιπέ των Ρεπουμπλικανών, ο οποίος έχασε το χρίσμα του κόμματος από τον Φιγιόν. Ο πρώην πρωθυπουργός Ζαν-Πιερ Ραφαρέν και μέλος του Ρεπουμπλικανών δήλωσε ότι σε «ό,τι τον αφορά και χωρίς δισταγμό δηλώνω ότι πρέπει να συσπειρωθούμε πίσω από τον Εμανουέλ Μακρόν».

Στήριξη στον Μακρόν προσέφερε και ο Μανουέλ Βαλς, πρώην πρωθυπουργός και διεκδικητής του χρίσματος των Σοσιαλιστών.

Ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φόλ εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους προς τον Εμανουέλ Μακρόν.

Σχετικές ειδήσεις