ΚΟΣΜΟΣ

Μογκερίνι: Η Τουρκία γνωρίζει τι πρέπει να κάνει για την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Μογκερίνι: Η Τουρκία γνωρίζει τι πρέπει να κάνει για την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει για την επανέναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, απαριθμώντας τα «κριτήρια» που καλείται να εκπληρώσει η Άγκυρα, τα οποία κυμαίνονται από τον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έως τις «σχέσεις καλής γειτονίας» - Κατά τηςδιακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων οεπικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Η ΕΕ έχει ένα ξεκάθαρο ενδιαφέρον σε μια Τουρκία δημοκρατική που βρίσκεται σε μια κατάσταση σταθερή, σε μια Τουρκία ασφαλής, σε οικονομική άνθηση», τόνισε χαρακτηριστικά η Μογκερίνι, έπειτα από την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Ένωσης στην Βαλλέτα, όπου παρευρέθηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η πρόθεσή μας δεν είναι και ποτέ δεν πρόκειται να είναι να κάνουμε κάτι που θα βλάψει την Τουρκία», τόνισε, συμπληρώνοντας: «Αλλά «τα κριτήρια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι απολύτως ξεκάθαρα».

«Αν η Τουρκία ενδιαφέρεται για τις διαπραγματεύσεις ένταξής της στην Ένωση, όπως μας είπε σήμερα ο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου,. . . γνωρίζει πολύ καλά τι συνεπάγεται αυτό, ιδιαίτερα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, στην δημοκρατία και στις θεμελιώδεις ελευθερίες, όπως την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, προφανώς στο ζήτημα της θανατικής ποινής και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου στην αρχή καλής γειτονίας», κατέληξε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Η γερμανική κυβέρνηση είναι αυστηρά αντίθετη στη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», δήλωσε από την πλευρά του ο Γκάμπριελ, κατά την άφιξή του στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Βαλέτα.

«Αυτό δεν θα βοηθήσει. Αυτό θα ήταν μια αντίδραση εντελώς λανθασμένη κατά την άποψή μας», δήλωσε ο γερμανός υπουργός.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συναντώνται στη Μάλτα, αναμενόταν να αφιερώσουν το πρωινό στη συζήτηση του θέματος της Τουρκίας, μιας χώρας με την οποία οι σχέσεις έχουν επιδεινωθεί σοβαρά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Η Αυστρία, μια ευρωπαϊκή χώρα που είναι πολύ επικριτική έναντι της Άγκυρας, τάχθηκε ακόμη μία φορά υπέρ ενός επίσημου παγώματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που ξεκίνησαν το 2015 αλλά βρίσκονται σε νεκρό σημείο εδώ και χρόνια.

Η πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ επέκριναν τη μαζική καταστολή που ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα καθώς και τις συλλήψεις ηγετών της φιλοκουρδικής αντιπολίτευσης, διανοουμένων και δημοσιογράφων.

«Πιστεύω πως είναι εντελώς λάθος να διατηρήσουμε αυτή την ψευδαίσθηση μιας προσχώρησης (στην ΕΕ) την ώρα που η Τουρκία απομακρύνεται κάθε χρόνο όλο και περισσότερο από την Ευρώπη», δήλωσε ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, φθάνοντας στη Βαλέτα.

«Έχουμε επιτέλους ανάγκη μια καθαρή απόφαση στο ευρωπαϊκό επίπεδο», επέμεινε ο Κουρτς.
Μια τέτοια επιλογή μοιάζει αδιανόητη για το Βερολίνο. «Στο ΝΑΤΟ, δεν αποκλείσαμε την Τουρκία, ακόμη και την εποχή της στρατιωτικής δικτατορίας», υπενθύμισε ο Γκάμπριελ.

Κάνοντας λόγο για «ανησυχίες» των Ευρωπαίων, ο γάλλος ομόλογός του Ζαν-Μαρκ Ερό είπε πως θα ζητήσει «διασαφηνίσεις» σε συνάντηση που θα έχει σήμερα το απόγευμα με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Την ίδια στιγμή, πρέπει να μιλάμε με την Τουρκία», είπε, απαριθμώντας τομείς συνεργασίας που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για τους Ευρωπαίους, όπως η οικονομία «αλλά και θέματα για τους πρόσφυγες, για την τρομοκρατία».

Η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, παραδοσιακοί σύμμαχοι της Γερμανίας στην εξωτερική και την οικονομική πολιτική, κάλεσαν επίσης για μια νέα προσέγγιση όσον αφορά την Τουρκία.

Ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Μπερτ Κέντερς δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να διευκρινίσει πού βρίσκεται η Άγκυρα όσον αφορά την τήρηση των κριτηρίων ένταξης στην ΕΕ έτσι ώστε να δώσει στις κυβερνήσεις της ΕΕ ένα σταθερό έδαφος για οποιεσδήποτε μελλοντικές αποφάσεις.

«Έχουμε σοβαρές ανησυχίες», είπε ο Κέντερς.

Η Λιθουανία και η Ουγγαρία συνέστησαν προσοχή, λέγοντας πως η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει τον διάλογο με την Άγκυρα, ιδιαίτερα επειδή εξαρτάται από τη βοήθεια του Ερντογάν προκειμένου να διατηρηθεί ένας έλεγχος στη ροή σύρων προσφύγων στην Ευρώπη.

«Η Τουρκία είναι μια χώρα κλειδί στην περιοχή, πρέπει να παραμείνουμε δεσμευμένοι, πρέπει να μιλάμε, να ακούμε», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκεβίσιους.

Σχετικές ειδήσεις