Η Χαμάς αποδέχεται για πρώτη φορά ένα παλαιστινιακό κράτος εντός των συνόρων του 1967

Η Χαμάς αποδέχεται για πρώτη φορά ένα παλαιστινιακό κράτος εντός των συνόρων του 1967

Το ισλαμιστικό, παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς ανακοίνωσε χθες Δευτέρα (1/5) το βράδυ, για πρώτη φορά στην ιστορία του, ότι τροποποιεί το πολιτικό του πρόγραμμα, επισημαίνοντας ότι αποδέχεται ένα παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 και επιμένοντας στον πολιτικό και όχι θρησκευτικό χαρακτήρα της σύγκρουσης με το Ισραήλ.

Την πληροφορία αυτή έδωσαν στο πρακτορείο Reuters πηγές από χώρες του Κόλπου.

Η Χαμάς θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ισραήλ, ενώ έχουν επιβληθεί κυρώσεις εναντίον πολλών ηγετικών της προσωπικοτήτων.

Τροποποιώντας για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 30 χρόνια τα ιδρυτικά της κείμενα προσπαθεί να επιστρέψει στο τραπέζι των διεθνών διαπραγματεύσεων, εκτιμούν οι ειδικοί.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται 48 ώρες πριν από την πρώτη συνάντηση του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, που βρίσκεται σε ανοικτή αντιπαράθεση με τη Χαμάς. Αναφορικά με το θέμα αυτό ο ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ δήλωσε ότι ελπίζει πως η νέα αμερικανική κυβέρνηση «θα ενεργήσει σοβαρά υπέρ του παλαιστινιακού σκοπού και θα αλλάξει τις λανθασμένες απόψεις της για τον παλαιστινιακό λαό».

«Η Χαμάς είναι ένα ζωντανό κίνημα που ανανεώνεται», τόνισε ο Μεσάαλ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Ντόχα. Ωστόσο, όπως τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας Ισμαήλ Χανίγε, το κίνημα «παραμένει προσηλωμένο στις παραδοσιακές του αξίες, τις στρατηγικές και τις σταθερές του».

Η Χαμάς επιμένει ότι δεν αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ και σε ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε κάνει λόγο για «την Παλαιστίνη από τον Ιορδάνη ποταμό ως τη Μεσόγειο θάλασσα».

Όμως στο έγγραφο το παλαιστινιακό κίνημα εκτιμά ότι «ένα παλαιστινιακό κράτους εντελώς κυρίαρχο και ανεξάρτητο, στα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967, με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα  είναι ένα σχήμα που χαίρει εθνικής ομοφωνίας».

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία» αυτού του κράτους, εξήγησε ο Μεσάαλ.

Επισημαίνοντας ότι αποδέχεται ένα κράτος στη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, η Χαμάς αποδέχεται να σύνορα που ήδη αναγνωρίζει η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), στην οποία δεν ανήκει.

Επιπλέον στο κείμενο αυτό που προστίθεται στην αρχική χάρτα του 1988, αναφέρεται ότι η Χαμάς «είναι σε σύγκρουση με το σιωνιστικό σχέδιο και όχι με τους Εβραίους εξαιτίας της θρησκείας τους».

Παράλληλα το παλαιστινιακό κίνημα παίρνει αποστάσεις από τους Αιγύπτιους Αδελφούς Μουσουλμάνους. «Ιδεολογικά ανήκουμε στην ίδια αδελφή σχολή (…), όμως δεν ακολουθούμε κανένα κίνημα σε ό,τι αφορά την οργάνωση», διευκρινίζει ο Μεσάαλ.

Με την ανακοίνωση των αλλαγών αυτών, το παλαιστινιακό κίνημα σκοπεύει να ξεκινήσει διάλογο με άλλες παλαιστινιακές δυνάμεις, όμως κυρίως με τις ξένες πρωτεύουσες που μέχρι τώρα αρνούνταν κάθε επίσημο διάλογο με τη Χαμάς, η οποία ελέγχει εδώ και 10 χρόνια τη Λωρίδα της Γάζας.

Ωστόσο το Ισραήλ απάντησε ότι δεν έχει πειστεί για την αλλαγή της Χαμάς. Η υπηρεσία του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ που είναι αρμόδια για τις κατεχόμενες περιοχές (COGAT) εκτίμησε ότι η Χαμάς «κοροϊδεύει τον κόσμο προσπαθώντας να παρουσιαστεί με αυτό το αυτοαποκαλούμενο έγγραφο ως μια συνετή οργάνωση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters