Ιταλία: Πέθανε ο Βαλεντίνο Παρλάτο, ιδρυτής της εφημερίδας «Ιl Manifesto» (Pics)

Newsroom Newsroom

Ιταλία: Πέθανε ο Βαλεντίνο Παρλάτο, ιδρυτής της εφημερίδας «Ιl Manifesto» (Pics)

Πέθανε σήμερα 2 Μαίου σε ηλικία 86 ετών ο Βαλεντίνο Παρλάτο, από τους ιδρυτές της αριστερής εφημερίδας Il Manifesto. «Μια εξαιρετική μορφή αιρετικού κομμουνιστή», όπως γράφει η La Repubblica, στην διαδικτυακή της έκδοση. Πριν σαράντα οκτώ χρόνια, μαζί με την Λουτσιάνα Καστελλίνα, την Ροσσάνα Ροσσάντα, τον Λουίτζι Πιντόρ και τον Λούτσιο Μάγρκι, έδωσε ζωή στην ιταλική, ιστορικής σημασίας εφημερίδα, η οποία, αρχικά, εκδόθηκε υπό την μορφή περιοδικού.

Ο Παρλάτο είχε γεννηθεί στην Τρίπολη της Λιβύης, απ΄όπου απελάθηκε το 1951 όταν η χώρα βρισκόταν υπό βρετανική διοίκηση.

123330626 7c1355b8 a3f8 4f2e 8c42 e2cd27ef9053

Στην Ιταλία, εργάσθηκε ως στέλεχος του κομμουνιστικού κόμματος Pci. Καθοριστικής σημασίας ήταν η γνωριμία του με την Λουτσιάνα Καστελλίνα και την Ροσσάνα Ροσσάντα, και η κοινή τους απόφαση, μετά την ρωσική εισβολή στην Τσεχοσλοβακία, να ξεκινήσουν την έκδοση του Manifesto. Διαγράφεται άμεσα από το κόμμα και το Μanifesto, μετατρέπεται σε ημερήσια εφημερίδα το 1971. Με βασικούς μισθούς για τους συντάκτες και τους συνεργάτες και μεγάλη ελευθερία έκφρασης, πέρα από κομματικές επιβολές και περιορισμούς. «Με την Ροσσάνα μιλάμε κάθε ημέρα, και η Λουτσιάνα είναι εξαιρετική, με την θέλησή της να συνεχίσει να γνωρίζει όλο τον κόσμο», είχε δηλώσει πρόσφατα ο Παρλάτο.

49d91d97161e64aa6c7c5128aae9534a kUvH 673x320IlSecoloXIXWEB«Η ελπίδα βρίσκεται σε κρίση. Ο εγγονός μου είναι εννέα ετών και ξέρω ήδη ότι θα έχει λιγότερες ευκαιρίες από την δική μου γενιά», τόνισε στην τελευταία του συνέντευξη στην εφημερίδα La Repubblica. Mαζί με την Λουτσιάνα Καστελλίνα, τα τελευταία χρόνια πήρε μέρος σε σειρά πρωτοβουλιών υπέρ της Ελλάδας, ζητώντας από τους δανειστές να σταματήσουν να εφαρμόζουν τις άκρως καταστρεπτικές πολιτικές λιτότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved