ΚΟΣΜΟΣ

Νέες πολύνεκρες επιθέσεις τζιχαντιστών καμικάζι σε Συρία και Ιράκ - Δεκάδες νεκροί

Νέες πολύνεκρες επιθέσεις τζιχαντιστών καμικάζι σε Συρία και Ιράκ - Δεκάδες νεκροί

Σε τουλάχιστον 45 ανέρχονται οι νεκροί, εκ των οποίων 31 άμαχοι, από τις επιθέσεις αυτοκτονίας που εξαπέλυσαν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εναντίον καταυλισμού προσφύγων και εκτοπισμένων στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Τουλάχιστον 10 στρατιώτες νεκροί στα δυτικά του Ιράκ

Πέντε καμικάζι πυροδότησαν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που έφεραν κοντά και μέσα σε έναν καταυλισμό Ιρακινών προσφύγων και Σύρων εκτοπισμένων της περιοχής Ράτζεμ αλ-Σαλίμπι στην επαρχία Χάσακα, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, προκαλώντας επίσης τον τραυματισμό δεκάδων.

Ακολούθησαν μάχες με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS) που μάχονται το ΙΚ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ, στον καταυλισμό βρίσκονταν την ώρα της επίθεσης 300 οικογένειες που είχαν διαφύγει από το Ιράκ ή από τη συριακή επαρχία Ντέιρ Έζορ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας τελεί υπό τον έλεγχο του ΙΚ.

«Τουλάχιστον πέντε καμικάζι του ΙΚ ανατινάχθηκαν κοντά και μέσα σε έναν καταυλισμό Ιρακινών προσφύγων και Σύρων εκτοπισμένων στην επαρχία Χασάκε, ενώ ακολούθησαν μάχες με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS)» (που μάχονται το ΙΚ), ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο, σε αυτό τον προσωρινό καταυλισμό, που βρίσκεται 25 χλμ. νότια ενός μεγάλου προσφυγικού καταυλισμού, του Αλ-Χολ, βρίσκονταν την ώρα της επίθεσης 300 οικογένειες που διέφυγαν από το Ιράκ ή από τη συριακή επαρχία Ντέιρ Έζορ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας τελεί υπό τον έλεγχο του ΙΚ.

Οι FDS, μια συμμαχία Αράβων και Κούρδων μαχητών που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μία από τις κύριες δυνάμεις που μάχονται κατά της ριζοσπαστικής οργάνωσης στη Συρία.

Σφυροκοπούν αυτή τη στιγμή την εξτρεμιστική οργάνωση στην πόλη Τάμπκα (βόρεια), μια σημαντική πόλη στη διαδρομή προς τη Ράκα, «πρωτεύουσα» του ΙΚ στη Συρία.

Από το Νοέμβριο, η μεγάλη επίθεση των FDS για την ανακατάληψη της Ράκα, τους επέτρεψε να καταλάβουν μεγάλα τμήματα εδάφους γύρω από την ντε φάκτο πρωτεύουσα του ΙΚ στη Συρία.

Οι FDS έχουν ήδη εκδιώξει το ΙΚ από πολλά από τα προπύργιά του στη Συρία μετά τη δημιουργία τους στα τέλη του 2015.

Ιράκ: Τουλάχιστον 10 στρατιώτες σκοτώθηκαν από επίθεση του ΙΚ στα δυτικά

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 10 Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από μια επίθεση του Ισλαμικού Κράτους σε στρατιωτική βάση στη Ράτμπα που βρίσκεται στη δυτική επαρχία αλ Άνμπαρ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους και αξιωματούχους ασφαλείας.

Η επίθεση αυτή ανεβάζει σε τουλάχιστον 26 τον αριθμό των μελών των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και των συνοριοφυλάκων που έχουν σκοτωθεί από τις 23 Απριλίου από επιθέσεις του ΙΚ στην επαρχία αυτή.
«Δέκα στρατιώτες σκοτώθηκαν και έξι ακόμη τραυματίστηκαν από μια επίθεση του Ντάες (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) νωρίς σήμερα το πρωί», δήλωσε ένας αντισυνταγματάρχης.

Ένας αστυνομικός και ένας τοπικός αξιωματούχος επιβεβαίωσαν τον απολογισμό της επίθεσης αυτής που είχε στόχο τη βάση της 1ης μεραρχίας στη Σάγκαρ, ανατολικά της Ράτμπα.

Οι τζιχαντιστές χρησιμοποίησαν ρουκέτες και έριξαν όλμους προτού προσπαθήσουν να επιτεθούν εναντίον της βάσης. Οι συγκρούσεις διήρκησαν δύο ώρες, σύμφωνα με τις πηγές.

Σχετικές ειδήσεις