Προεδρικές εκλογές Γαλλία: Η Λεπέν προετοιμάζει τους Γάλλους για capital controls και Frexit

Προεδρικές εκλογές Γαλλία: Η Λεπέν προετοιμάζει τους Γάλλους για capital controls και Frexit

Την επιθυμία της η Γαλλία να εγκαταλείψει το ευρώ, εξέφρασε εκ νέου η Μαρίν Λεπέν, λίγες ημέρες πριν την διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν δεν απέκλεισε την πιθανότητα να επιβληθούν έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) αν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και σημειωθεί μαζική απόσυρση καταθέσεων καθώς θα διαπραγματεύεται την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε εντούτοις ότι θεωρεί απίθανο να χρειαστεί αυτό.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, πέντε μέρες πριν από την διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών, η Λεπέν εξέφρασε εκ νέου την επιθυμία της η Γαλλία να εγκαταλείψει το ευρώ, επισημαίνοντας ότι ελπίζει ο γαλλικός λαός να έχει στα χέρια του ξανά το εθνικό νόμισμα μέσα σε δύο χρόνια.

Η ακροδεξιά υποψήφια εξέφρασε την πρόθεσή της να αντικαταστήσει το ευρώ με το φράγκο, και να αποκαταστήσει μια πιο χαλαρή συνεργασία, της μορφής της Ευρωπαϊκής Λογιστικής Μονάδας (ΕΛΜ/ECU), προπομπού του ευρώ.

«Ο στόχος είναι να μεταμορφώσουμε το "ενιαίο νόμισμα", το ευρώ, σε ένα "κοινό νόμισμα", πηγαίνοντας πίσω στον προπομπό του ευρώ, την ΕΛΜ, που ήταν μια λογιστική μονάδα που δεν εμπόδιζε κάθε χώρα από το να διαθέτει η καθεμία το δικό της νόμισμα», υπογράμμισε η Λεπέν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Χαρακτηρίζοντας το ευρώ ένα βάρος για τη γαλλική οικονομία η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου τόνισε πως το νέο εθνικό νόμισμα θα προστατεύει καλύτερα τις αποταμιεύσεις των Γάλλων. Παράλληλα κατηγόρησε το «κατεστημένο» ότι επιθυμεί «να εκφοβίσει» τους ψηφοφόρους.

«Είμαι πεπεισμένη ότι δεν θα υπάρξει τραπεζική κρίση», τόνισε η Λεπέν ερωτηθείσα αν οι διαπραγματεύσεις που θα διεξαγάγει για την αποχώρηση της Γαλλίας από την ΕΕ –αν νικήσει στις εκλογές– θα προκαλούσαν μια μαζική απόσυρση καταθέσεων από τις γαλλικές τράπεζες.