Εκλογές Βρετανία: Αγωνία για τις τοπικές εκλογές σήμερα εν όψει των βουλευτικών της 8ης Ιουνίου

Εκλογές Βρετανία: Αγωνία για τις τοπικές εκλογές σήμερα εν όψει των βουλευτικών της 8ης Ιουνίου

Εκλογές Βρετανία: Με την ένταση ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες να αυξάνεται, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι περνά σήμερα 4 Μαΐου το πρώτο της εκλογικό τεστ στις εκλογές για την ανανέωση των εδρών τοπικών συμβουλίων. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα εξετασθεί με μεγάλη προσοχή εν όψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 8ης Ιουνίου.

Από την Αγγλία μέχρι την Σκωτία και την Ουαλία, οι Βρετανοί ψηφίζουν σήμερα για την ανανέωση 5.000 εδρών τοπικών συμβουλίων.

Οι τοπικές αυτές εκλογές διεξάγονται κατά παράδοσιν στα μέσα της κοινοβουλευτικής περιόδου και φέτος η συγκυρία είναι ιδιαίτερη εξαιτίας του Brexit.

Η ψηφοφορία διεξάγεται λιγότερο από έναν χρόνο μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου που αποφάσισε την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση αφήνοντας διχασμένη την χώρα και μόλις πέντε εβδομάδες πριν από τις πρόωρες εκλογές που αποφάσισε η Τερέζα Μέι επιδιώκοντας να ενισχύσει την θέση της στο Κοινοβούλιο πριν ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο με τις Βρυξέλλες που προβλέπονται δύσκολες.

Χθες, ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε από τις Βρυξέλλες ότι η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ενωση «δεν θα γίνει γρήγορα, ούτε ανώδυνα». Στη συνέχεια, η Μέι κατηγόρησε τους ευρωπαίους αξιωματούχους ότι επιδιώκουν να επηρεάσουν την εκλογική διαδικασία στην χώρα της.

Την στιγμή που οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν άνετη και ευρεία νίκη του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος στις 8 Ιουνίου, τα εκλογικά αποτελέσματα των σημερινών τοπικών εκλογών μπορεί να δώσουν ενδιαφέροντα στοιχεία για την δυναμική των Τόρις.

local elections

Τεστ και για το Εργατικό Κόμμα

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι τοπικές εκλογές παίζονται σε τοπικό επίπεδο και προβληματική και ότι η συμμετοχή στην ψηφοφορία είναι μάλλον ισχνή.

Οπως συμπεραίνει ο Independent, «Οι τοπικές εκλογές θα μας πουν κάτι για αυτά που θα συμβούν στις 8 Ιουνίου, αλλά όχι όλα».

Η ανανέωση των εδρών των τοπικών συμβουλίων θα δώσουν κάποιες πληροφορίες, για παράδειγμα, για την κατάσταση των Εργατικών, που οι δημοσκοπήσεις δίνουν σε απόσταση 20 ποσοστιαίων μονάδων από τους Τόρις.

Αν οι σημερινές εκλογές αποτελούν τεστ για την Μέι, το ίδιο ισχύει και για τον επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος δηλώνει ότι μπορεί να κερδίσει, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις των δημοσκοπήσεων και την αντιδημοφιλία του μεταξύ των βουλευτών του κόμματός του.

Από την πλευρά των άλλων πολιτικών δυνάμεων, οι κεντρώοι φιλοευρωπαίοι του Κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών ελπίζουν σε βελτιωμένες επιδόσεις στις σημερινές εκλογές για να αντιμετωπίσουν υπό καλύτερους όρους τις βουλευτικές εκλογές.

Το ευρωφοβικό, αντιμεταναστευτικό UKIP, σε υποχώρηση μιας έχασε τον λόγο της ύπαρξής του, το Brexit, κινδυνεύει να καταβαραθρωθεί.

Τα βλέμματα θα είναι επίσης στραμμένα στην Σκωτία, όπου η Νίκολα Στέρτζον ελπίζει να ενισχύσει την θέση του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας και να δώσει ώθηση στην ιδέα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters