Ρωσία, Τουρκία και Ιράν υπέγραψαν Μνημόνιο για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία

Ρωσία, Τουρκία και Ιράν υπέγραψαν Μνημόνιο για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία

Η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν υπέγραψαν σήμερα 4 Μαίου στην πρωτεύουσα Αστάνα του Καζακστάν, όπου διεξήχθησαν οι ενδοσυριακές ειρηνευτικές συνομιλίες, μνημόνιο για την δημιουργία ζωνών ασφαλείας στην Συρία, ενώ τα μέλη της αντιπροσωπείας της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης αποχώρησαν από την αίθουσα μόλις ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες φωνάζοντας θυμωμένα με αποτέλεσμα να διακοπεί προς στιγμήν η υπογραφή του μνημονίου.

Τη σχετική ανακοίνωση για την υπογραφή του μνημονίου έκανε ο υπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν Καϊράτ Αμπντραχμάνοφ, ο οποίος δήλωσε ότι οι εγγυήτριες χώρες συμφώνησαν στην υπογραφή μνημονίου για την δημιουργία ζωνών ασφαλείας στην Συρία και πως ο επόμενος γύρος των ενδοσυριακών ειρηνευτικών συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί στην Αστάνα στα μέσα Ιουλίου.

Η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν ενεργούν ως εγγυήτριες χώρες στις ειρηνευτικές συνομιλίες που λαμβάνουν χώρα στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Αστάνα.

Λίγο αργότερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Καζακστάν για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας μέσα στη Συρία θα καλύψει όλη την επαρχία Ιντλίμπ, καθώς και τμήματα του Χαλεπίου, της Λαττάκειας και της Χομς.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε επίσης πως με τη συμφωνία θα απαγορευθεί η χρήση όπλων σε αυτές τις περιοχές, ενώ θα καταστεί δυνατή η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

 Πηγή: APE-MPE, Reuters