Γαλλία: Συνελήφθη ύποπτος για τρομοκρατία κοντά σε στρατιωτική βάση στο Παρίσι

Γαλλία: Συνελήφθη ύποπτος για τρομοκρατία κοντά σε στρατιωτική βάση στο Παρίσι

Η σύλληψη έγινε δύο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών κι ενώ η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω υψηλής τρομοκρατικής απειλής.

Στη σύλληψη ενός ύποπτου ισλαμιστή προχώρησαν σήμερα οι γαλλικές Αρχές στα περίχωρα μιας στρατιωτικής βάσης βορειοδυτικά του Παρισιού.

Ο άνδρας είχε ορκιστεί πίστη στους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, όπως αποκαλύπτει το περιεχόμενο ενός κλειδιού USB που βρέθηκε στο όχημά του, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης.

Πολλές σημαίες του Ισλαμικού Κράτους βρέθηκαν επίσης στην κατοχή του υπόπτου, εντός του αυτοκινήτου του και κοντά στη στρατιωτική βάση Εβρέ, στη Νορμανδία, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από το Παρίσι, προσέθεσαν αυτές οι πηγές, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επιπλέον μια επαναληπτική καραμπίνα βρέθηκε σε δασώδη έκταση κοντά στην περιοχή όπου το πρόσωπο αυτό, ένας 34χρονος πρώην στρατιωτικός που είχε βρεθεί στο στόχαστρο των αρχών από το 2014 για ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση, συνελήφθη τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.

Στο όχημα του άνδρα «με πολύ ασταθές ψυχολογικό προφίλ», οι ερευνητές βρήκαν επίσης ένα αντίτυπο του Κορανίου, έγινε γνωστό από μια άλλη πηγή ενήμερη για την υπόθεση.

Σύμφωνα με τις πρώτες του δηλώσεις, ο ύποπτος επιβεβαίωσε στους ερευνητές ότι σχεδίαζε την ανάληψη ευθύνης στο όνομα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, την οποία είχε εγγράψει στο κλειδί USB, ανέφερε μια άλλη πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση.

Ο πρώην στρατιωτικός είχε ασπαστεί το Ισλάμ και παρακολουθείτο στενά από τις Αρχές από το 2014 λόγω της ριζοσπαστικοποίησής του. Είχε βρεθεί στο στόχαστρο δύο ερευνών το 2015 και το 2017. Επίσης είχε βρεθεί στο μικροσκόπιο των αρχών επειδή προσπάθησε να αγοράσει όπλα, όμως οι έρευνες δεν καρποφόρησαν.

Οι ερευνητές επιδιώκουν να αποσαφηνίσουν εάν ο ύποπτος σκόπευε να διαπράξει μια επικείμενη επίθεση ή βρισκόταν στο προπαρασκευαστικό στάδιο.