ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Γαλλία - γερμανικός Τύπος: Ο Μακρόν αντιμέτωπος με τους «άθλους του Ηρακλή»

Εκλογές Γαλλία - γερμανικός Τύπος: Ο Μακρόν αντιμέτωπος με τους «άθλους του Ηρακλή»

Προεδρικές εκλογές Γαλλία 2017:Η νίκη Μακρόν στις γαλλικές εκλογές κυριαρχεί στον γερμανικό τύπο. Έσωσε τη Γαλλία από την καταστροφή, σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Εξελέγη μεν πρόεδρος, αλλά δεν έχει κερδίσει ακόμη, γράφει το Spiegel.

Με ένα λακωνικό επιφώνημα σε ένδειξη ανακούφισης, ένα απλό «Oυφ!» κι ένα ψηφοδέλτιο με τον Εμανουέλ Μακρόν κυκλοφορεί στο πρωτοσέλιδό της η Tagesspiegel του Βερολίνου, σχολιάζοντας γλαφυρά το τελικό αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών και το 65% που απέσπασε ο ανεξάρτητος υποψήφιος του «Εn marche».

Η ίδια εφημερίδα σε σχόλιο, που επίσης φιλοξενεί στην πρώτη σελίδα αναφέρει: «Η νίκη Μακρόν είναι σίγουρα μια τεράστια ανακούφιση για τη Γαλλία. Κατάφερε να διώξει μακριά τον επαπειλούμενο κίνδυνο της κατάκτησης της εξουσίας από μια επιθετική, ακροδεξιά δημαγωγό. Η εμπιστοσύνη και η αισιοδοξία θριάμβευσαν έναντι της απαισιοδοξίας και της συστηματικής ηττοπάθειας. Πρόκειται για ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για τη δημοκρατία που πλήττεται από την κρίση που επικρατεί στο εκλογικό σώμα».

Ωστόσο σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα το έργο που καλείται στο εξής να φέρει εις πέρας ο Μακρόν ως πρόεδρος δεν θα είναι εύκολο. Αντίθετα το παρομοιάζει με τους «άθλους του Ηρακλή».

«Ανάσα για την Ευρώπη» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung, από τη γαλλική πρωτεύουσα και το «στρατόπεδο» Μακρόν, που έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει. «Η νίκη του Μακρόν έδιωξε μακριά την καταστροφή» είναι ο τίτλος σχολίου στην ίδια επίσης εφημερίδα, συμπληρώνοντας στη συνέχεια όμως τα εξής: «Η νίκη του Μακρόν κάθε άλλο παρά λαμπρή είναι. Και το Εθνικό Μέτωπο δεν έχει ηττηθεί οριστικά. Εντούτοις, ο θρίαμβος του σοσιαλφιλελεύθερου υποψηφίου εναντίον της Λεπέν αποτελεί δείγμα πολιτικής ωριμότητας».

Στην ίδια εφημερίδα διαβάζουμε ακόμη μια ανάλυση της στρατηγικής που οδήγησε τον Εμανουέλ Μακρόν σε αυτήν τη νίκη. «Ήταν ένα δίδυμο των άκρων» σημειώνει η εφημερίδα αποδίδοντας την επικράτηση του ανεξάρτητου Μακρόν έναντι της ηγέτιδας του Εθνικού Μετώπου σε τρεις βασικούς παράγοντες. Πρώτον ο Μακρόν «υποστήριξε την αλλαγή», δεύτερον «οι αντίπαλοί του αποσύρθηκαν μόνοι τους από το παιχνίδι» και τρίτον η Μαριν Λεπέν εμφανίστηκε προεκλογικά «υπερβολικά ακραία», επιθετική και χρησιμοποιώντας μια ρητορική μίσους.

Πρόεδρος μεν τυπικά αλλά όχι ακόμη νικητής στην πράξη

To Spiegel Online σχολιάζει την επικράτηση του Μακρόν σε άρθρο με τίτλο «Εκλεγμένος πρόεδρος, αλλά όχι ακόμη νικητής». Σύμφωνα με το Spiegel «Η νίκη Μακρόν είναι μια επιβεβαίωση της ανοιχτής κοινωνίας και της ενωμένης Ευρώπης. Αλλά τίποτα δεν έχει ακόμη τελειώσει: Πολλοί ψηφοφόροι τον ψήφισαν λόγω απουσίας εναλλακτικών». Όπως αναφέρει το δημοσίευμα πρόκειται σίγουρα για την αρχή μιας νέας εποχής αλλά και «για μια ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης υπέρ της ανοιχτής και σύγχρονης κοινωνίας».

Πρόκειται για μια «δέσμευση υπέρ της ενωμένης Ευρώπης, που θέλει να ανταγωνιστεί τις άλλες μεγάλες δυνάμεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Την ίδια ώρα το αποτέλεσμα αποτελεί αποκήρυξη της Λεπέν και των αιτημάτων της: για προστατευτισμό, για μια ξενοφοβική Γαλλία, μια χώρα που επιλέγει τον αποκλεισμό και την έξοδο από το ευρώ». Όπως παρατηρεί το Spiegel Online το αποτέλεσμα των εκλογών και η νίκη Μακρόν αποδεικνύουν στην πραγματικότητα το τέλος των παραδοσιακών γαλλικών κομμάτων και την απογοήτευση των ψηφοφόρων από τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις των υποψηφίων των κομμάτων του γαλλικού κατεστημένου.

Από την πλευρά της η Handelsblatt σημειώνει ότι «ο Εμανουέλ Μακρόν στάθηκε σίγουρα τυχερός. Όπως έλεγε και ο Ναπολέων 'όλοι μας οφείλουμε κάτι στην τύχη'. Σε αυτές τις εκλογές το σκάνδαλο Φιγιόν έβγαλε τον συντηρητικό υποψήφιο εκτός αγώνα. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα η θητεία του Μακρόν σε καμία περίπτωση δεν θα είναι εύκολη. Πρέπει να δώσει αγώνα για να διασφαλίσει την πλειοψηφία στη νέα Εθνοσυνέλευση, που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου, σημειώνει η Handelsblatt. Ωστόσο γνωρίζει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των Γάλλων τον ψήφισε απλώς για να εμποδίσει τη Λεπέν «κι όχι επειδή υποστηρίζουν το πρόγραμμά του».

Mια προεδρία δίχως προηγούμενο στη Γαλλία

Σίγουρα η εκλογή Μακρόν αποτελεί τομή στην πολιτική ιστορία της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας. H Frankfurter Allgemeine Zeitung υπογραμμίζει από την πλευρά της ότι η επικράτηση Μακρόν έχει μια ιδιομορφία: «για πρώτη φορά η Γαλλία θα κυβερνηθεί από έναν πρόεδρο που όμως δεν έχει πίσω του τη βάση ενός κόμματος». Είναι επίσης η πρώτη φορά «που η Γαλλία θα έχει πρόεδρο, ο οποίος δεν θα ανήκει σε ένα εκ των δύο βασικών κομμάτων της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας. Από την άποψη αυτή μπορεί να μιλήσει κανείς για μια νέα εποχή». Ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι επίσης ο νεότερος πρόεδρος της Γαλλίας. Όπως σημειώνει η FAZ δεν θα είναι ωστόσο μια εύκολη προεδρική θητεία και σε καμία περίπτωση ο Μακρόν δεν θα πρέπει να επαναπαυθεί ότι κατάφερε να νικήσει την Λεπέν. Οι ανάγκες και οι φόβοι όλων εκείνων που ψήφισαν το Εθνικό Μέτωπο είναι κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει τον νέο Γάλλο πρόεδρο, υπογραμμίζει η FAZ.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις μετά τη νίκη του Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων