«Νεκρά Θάλασσα» η Μεσόγειος: Τουλάχιστον 11 νεκροί και 200 αγνοούμενοι από νέα ναυάγια

«Νεκρά Θάλασσα» η Μεσόγειος: Τουλάχιστον 11 νεκροί και 200 αγνοούμενοι από νέα ναυάγια

Τουλάχιστον ένδεκα μετανάστες έχασαν τη ζωή τους, ενώ σχεδόν άλλοι 200 αγνοούνται, έπειτα από δύο νέα ναυάγια στα ανοικτά της Λιβύης, όπως ενημέρωσε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), επικαλούμενοι επιζήσαντες.

Το πρώτο ναυάγιο ήταν αυτό ενός φουσκωτού που είχε αποπλεύσει το πρωί της Παρασκευής από τη Λιβύη με 132 επιβαίνοντες. Μέσα σε μερικές ώρες το σκάφος αυτό άρχισε να χάνει αέρα κι ανατράπηκε.

Περίπου 50 επιζήσαντες διασώθηκαν από ένα δανέζικο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, το Alexander Maersk, το οποίο εξετράπη από το ιταλικό λιμενικό σώμα, και τους μετέφερε χθες στο Ποτσάλο, στη νότια Σικελία, όπου εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας και του ΔΟΜ τους συνάντησαν σήμερα.

Σύμφωνα με τους επιζώντες, υπήρχαν γυναίκες και παιδιά μεταξύ των ανθρώπων που αγνοούνται.

Παράλληλα, οι σοροί 10 γυναικών κι ενός παιδιού βρέθηκαν σήμερα (8/5) σε μια παραλία στη Ζαουίγια, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης, σύμφωνα με ένα στέλεχος της λιβυκής Ερυθράς Ημισελήνου.

Χθες Κυριακή, επτά μετανάστες — μια γυναίκα και έξι άνδρες —διασώθηκαν από αλιείς και Λίβυους λιμενικούς στα ανοικτά αυτής της πόλης. Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του ΔΟΜ που μπόρεσε να τους συναντήσει και να μιλήσει μαζί τους, διευκρίνισαν πως συνολικά 120 άνθρωποι είχαν επιβιβαστεί σε ένα πλεούμενο, ανάμεσά τους περίπου τριάντα γυναίκες και εννιά ανήλικοι.

Συνολικά, πάνω από 6.000 μετανάστες διασώθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Λιβύης και μεταφέρθηκαν στην Ιταλία, ενώ αρκετές εκατοντάδες άλλοι διασώθηκαν εντός των χωρικών υδάτων της Λιβύης και μεταφέρθηκαν πίσω στη χώρα.