ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Νέα επίθεση ανταρτών σε στρατιωτική βάση - Τουλάχιστον 22 νεκροί

Αφγανιστάν: Νέα επίθεση ανταρτών σε στρατιωτική βάση - Τουλάχιστον 22 νεκροί

Καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση

Τουλάχιστον δέκα Αφγανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μια επίθεση που εξαπέλυσαν αντάρτες εναντίον μιας βάσης των ένοπλων δυνάμεων στην επαρχία Κανταχάρ, στο νότιο τμήμα του Αφγανιστάν, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Η επίθεση έγινε στην περιοχή Σαχ Ουάλι Κοτ αργά το βράδυ της Δευτέρας, την επομένη μιας επίθεσης των Ταλιμπάν η οποία στοίχισε τη ζωή σε είκοσι αστυνομικούς στη γειτονική επαρχία Ζαμπούλ.

Καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στην Κανταχάρ προς το παρόν, αλλά αυτή σημειώθηκε καθώς οι Ταλιμπάν, οι οποίοι συνεχίζουν τον ανταρτοπόλεμο 15 χρόνια αφού εκδιώχθηκαν από την εξουσία μετά την επέμβαση των ΗΠΑ, έχουν εξαπολύσει την εαρινή τους επίθεση.

Η νέα επίθεση αποτελεί άλλο ένα βαρύ πλήγμα για τις αφγανικές δυνάμεις, που υποστηρίζονται από τη Δύση, αλλά συχνά είναι ελλιπώς εξοπλισμένες, διοικούνται άσχημα, υπονομεύονται από τις λιποταξίες και τη διαφθορά. Οι δυνάμεις αυτές υφίστανται το τελευταίο διάστημα απώλειες δίχως ιστορικό προηγούμενο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η επίθεση καταγράφηκε έναν μήνα αφού οι Ταλιμπάν σκότωσαν τουλάχιστον 135 στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας στην επαρχία Μπαλχ του βόρειου Αφγανιστάν—τη φονικότερη ενέργεια των ανταρτών η οποία στοχοθέτησε μια αφγανική στρατιωτική βάση μετά το 2001.

Η αναζωπύρωση των συγκρούσεων καταγράφηκε την ώρα που η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική της όσον αφορά το Αφγανιστάν. Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Τζιμ Μάτις πρόσφατα σημείωσε πως αναμένει μια «ακόμη δύσκολη χρονιά» για τα αφγανικά και ξένα στρατεύματα στη χώρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να αναπτύξει εκ νέου χιλιάδες αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν για να μεταβληθεί η κατάσταση στη σύγκρουση με τους αντάρτες.

Οι ΗΠΑ -οι οποίες εμπλέκονται στο Αφγανιστάν στην πιο μακρά ένοπλη σύγκρουση της ιστορία τους- μετρούν σήμερα 8.400 άνδρες και γυναίκες των ενόπλων δυνάμεών τους στο αφγανικό έδαφος, πλάι σε 5.000 άνδρες των συμμάχων τους στο NATO, με βασική αποστολή να εκπαιδεύουν και να παρέχουν συμβουλές στα αφγανικά στρατεύματα.

Σχετικές ειδήσεις