Έκρηξη Manchester: «Έξαλλο» το Λονδίνο για τις αμερικανικές διαρροές

Έκρηξη Manchester: «Έξαλλο» το Λονδίνο για τις αμερικανικές διαρροές

Ειδήσεις - Τρομοκρατική Eπίθεση Μάντσεστερ: Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι σκοπεύει να θέσει το ζήτημα των διαρροών στοιχείων που προήλθαν από Αμερικανούς αξιωματούχους για την επίθεση στο Μάντσεστερ σήμερα, κατά την διάρκεια των εργασιών της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίας της εφημερίδας The Guardian.

Βρετανική κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Sky News ότι η κυβέρνηση είναι «έξαλλη» με τις διαρροές.

Ως εκ τούτου, η Βρετανία διέκοψε την κοινοποίηση στοιχείων της έρευνας για την επίθεση στο Μάντσετσερ προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετέδωσε το BBC χωρίς να επικαλείται συγκεκριμένη πηγή.

Βρετανοί αξιωματούχοι είναι επίσης εξοργισμένοι από την δημοσίευση υλικού της έρευνας, και συγκεκριμένα φωτογραφιών από τμήματα του εκρηκτικού μηχανισμού, καθώς οι βρετανικές αρχές φοβούνται ότι αυτό θα περιπλέξει την εξέλιξη των ερευνών για την επίθεση, στο πλαίσιο της οποίας έχουν γίνει έξι συλλήψεις στην Βρετανία και δύο στην Λιβύη.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε: «Αυτές οι εικόνες που προέρχονται από το εσωτερικό του αμερικανικού συστήματος είναι σαφώς οδυνηρές για τα θύματα, τις οικογένειές τους και το κοινό. Διαμαρτυρίες έχουν διατυπωθεί σε κάθε επίπεδο ανάμεσα στις βρετανικές αρχές και τους αμερικανούς ομολόγους μας. Δεν υπάρχει αμφιβολία για την ένταση της άποψής μας για το ζήτημα αυτό. Είναι απαράδεκτο».

Η ηγεσία της βρετανικής αστυνομίας επέκρινε επίσης την διαρροή στοιχείων της έρευνας. Αξιωματούχος της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας δήλωσε: «Εκτιμούμε την αξία των σημαντικών σχέσεων που έχουμε με τις υπηρεσίες Πληροφοριών και τις υπηρεσίες ασφαλείας των εταίρων μας ανά τον κόσμο...Όταν αυτή η εμπιστοσύνη κλονίζεται, υπονομεύει αυτές τις σχέσεις και υπονομεύει τις έρευνές μας και την εμπιστοσύνης των θυμάτων, των μαρτύρων και των οικογενειών τους. Η ζημιά είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν αφορά την αποκάλυψη χωρίς άδεια εν δυνάμει αποδεικτικών στοιχείων εν μέσω μίας σημαντικής αντιτρομοκρατικής έρευνας».

Η βρετανική κυβέρνηση δεν πιστεύει ότι ο πρόεδρος είναι άμεσα υπεύθυνος για τις πιθανώς επικίνδυνες διαρροές αυτές. Αλλά η βρετανίδα πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα στον ίδιο κατά την διάρκεια των εργασιών της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στην αμερικανική εφημερίδα αποκαλύπτουν ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός που σκότωσε 22 ανθρώπους και χρησιμοποιήθηκε από τον Σαλμάν Αμπέντι ήταν προσεκτικά κατασκευασμένος, εγείροντας ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάσθηκε και από ποιον.

Ο Αμπέντι μετέφερε τον μηχανισμό «καλά συσκευασμένο» σε ένα μεταλλικό κουτί μαζί με βίδες, παξιμάδια και καρφιά. Σύμφωνα με τα διαρρεύσαντα στοιχεία, ήταν αρκετά ισχυρός ώστε τα θραύσματα να διαπεράσουν μεταλλικές πόρτες και τρυπήσουν τοίχους. Ο Αμπέντι πυροδότησε τον μηχανισμό με το αριστερό του χέρι.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ισχύς της έκρηξης ήταν τέτοια που ο κορμός του βομβιστή ξεριζώθηκε από το υπόλοιπο σώμα του και εκσφενδονίσθηκε στην άλλη άκρη του φουαγιέ, ενώ τα περισσότερα θύματα σχημάτιζαν κύκλο γύρω από τον Αμπέντι.

bodies Artboard 1 copy

Λίγες ώρες νωρίτερα, η υπουργός Εσωτερικών Αμπερ Ραντ είχε επιπλήξει τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας για την δημοσιοποίηση του ονόματος του δράστη με διαρροή προς τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, πριν δημοσιοποιηθεί στην Βρετανία, αλλά οι προειδοποιήσεις της δεν είχαν αποτέλεσμα.

Πηγή: The Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ΕΔΩ όλο το χρονικό της τρομοκρατικής επίθεσης