Ιταλία: 58 μετανάστες νεκροί και περισσότεροι από 100 αγνοούμενοι σε μία εβδομάδα

Ιταλία: 58 μετανάστες νεκροί και περισσότεροι από 100 αγνοούμενοι σε μία εβδομάδα

Πάνω από 10.000 διασώθηκαν στα ανοικτά της Λιβύης

Ο απολογισμός των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα την περασμένη εβδομάδα ανήλθε στους 58, ενώ πάνω από εκατό άλλοι αγνοούνται, σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και τη λιβυκή ακτοφυλακή.

Συνολικά, πάνω από 10.000 μετανάστες διασώθηκαν στα ανοικτά της Λιβύης την περασμένη εβδομάδα και στην πλειονότητά τους μεταφέρθηκαν στην Ιταλία, υπό συχνά δύσκολες συνθήκες, με υπερφορτωμένα πλοία που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Ταυτόχρονα όμως συνολικά 50 σοροί, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και πολλά παιδιά, που πνίγηκαν, υπέστησαν ασφυξία ή συνθλίφτηκαν μέσα στα παραφορτωμένα πλοιάρια στα οποία είχαν επιβιβαστεί, μεταφέρθηκαν επίσης στην Ιταλία, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Παράλληλα, η λιβυκή ακτοφυλακή ανακάλυψε επτά πτώματα γύρω από ένα φουσκωτό σκάφος που έχανε αέρα, από το οποίο κρέμονταν ακόμη 77 επιζώντες -οι διακινητές επιβιβάζουν κατά μέσον όρο από 100 ως 140 ανθρώπους στα πλεούμενά- ενώ το λιμενικό σώμα της Τυνησίας βρήκε μια νεκρή γυναίκα πάνω σε μια βάρκα που έπλεε ακυβέρνητη για 48 ώρες με 126 ανθρώπους.

Ωστόσο, μετανάστες που διασώθηκαν από αιγύπτιους ψαράδες κι αποβιβάστηκαν την Παρασκευή στο Κροτόνε (νότια) αφηγήθηκαν σε στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας ότι 82 από τους συνταξιδιώτες τους χάθηκαν όταν το φουσκωτό σκάφος στο οποίο είχαν επιβιβαστεί έχασε αέρα έπειτα από κάποιες ώρες στη θάλασσα, ανέφερε σήμερα UNHCR.

Άλλοι, που έφθασαν χθες στο Ποτσάλο (Σικελία), ανέφεραν σε στελέχη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης ότι περίπου είκοσι άνθρωποι χάθηκαν στη θάλασσα υπό παρόμοιες συνθήκες, όπως ανέφερε ο ΔΟΜ σήμερα.

Σύμφωνα με την UNHCR, πολλοί μετανάστες αφηγήθηκαν ότι δέχθηκαν επίθεση από ένοπλους που τους έκλεψαν ό,τι είχαν μαζί τους, συμπεριλαμβανομένου ακόμη και του κινητήρα της βάρκας στην οποία επέβαιναν, ενώ πολλοί τραυματίστηκαν από σφαίρες.

Οι νέες τραγωδίες αυξάνουν τον αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται στα ανοικτά της Λιβύης μεταξύ των 1.481 (σύμφωνα με τον ΔΟΜ) ως τους 1.720 (σύμφωνα με την UNHCR) από την αρχή της χρονιάς, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.