ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Βρετανία: Αντίστροφη μέτρηση για το νέο πρωθυπουργό

Εκλογές Βρετανία: Αντίστροφη μέτρηση για το νέο πρωθυπουργό

Εκλογές Βρετανία:Στις κάλπες για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στη Βρετανία προσέρχονται σήμερα περίπου 46,9 εκατομμύρια Βρετανοί ψηφοφόροι

Στις κάλπες οι Βρετανοί υπό τη σκιά της τρομοκρατίας - Προβάδισμα της Μέι - Ερωτηματικό η αυτοδυναμία

Οι Βρετανοί δείχνουν να διατηρούν την ψυχραιμία τους μετά τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Λονδίνο και προσέρχονται σήμερα από το πρωί στα εκλογικά κέντρα. Σημειώνεται πως τα πρώτα στοιχεία αναφέρουν πως η συμμετοχή αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στις σημερινές εκλογές συγκριτικά με τις εκλογές του 2015.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί (τοπική ώρα - 09.00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 10 το βράδυ (24.00 ώρα Ελλάδας). Αφού κλείσουν οι κάλπες θα γίνουν γνωστά τα exit polls.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται το αργότερο στις 2:00 (ώρα Ελλάδας), ενώ οι ψήφοι από την πλειονότητα των 650 εκλογικών κέντρων εκτιμάται ότι θα έχουν καταμετρηθεί μέχρι τις 8.00 το πρωί της Παρασκευής.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις «δείχνουν» ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα επικρατήσει στη σημερινή εκλογική αναμέτρηση, με τους Εργατικούς ωστόσο να έχουν μειώσει την απόστασή τους από τους Συντηρητικούς.

Οι δημοσκόποι προβλέπουν νίκη των Συντηρητικών της Μέι, αλλά οι πιθανότητες για μία πολύ μεγάλη πλειοψηφία έχουν εξασθενίσει. Μια τελευταία σειρά δημοσκοπήσεων δείχνει το κόμμα της να προηγείται από μία έως 12 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι περισσότερες προβλέπουν ότι θα αυξήσει τον αριθμό των εδρών της.

Παρά την κριτική για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας, το θέμα δεν φάνηκε να ωφελεί τον κύριο αντίπαλό της και ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος έχει ψηφίσει εναντίον νομοθετημάτων που αφορούν την αντιτρομοκρατία και έχει εκφράσει αμφιβολίες στο παρελθόν για την επιθετική πολιτική της αστυνομίας στην αντιμετώπιση υπόπτων.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η Μέι θα καταφέρει να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία και να λάβει μια καθαρή εντολή, όπως και επιθυμούσε προκειμένου να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit αναμένεται να αρχίσουν στις 19 Ιουνίου.

Σχετικές ειδήσεις