ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Βρετανία: Συντριβή για τους εθνικιστές στη Σκωτία

Εκλογές Βρετανία: Συντριβή για τους εθνικιστές στη Σκωτία

Εκλογές Βρετανία:Η προσπάθεια της Σκωτίας να διεξαγάγει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία υπέστη ισχυρό πλήγμα μετά την απώλεια από τους Εθνικιστές της Νίκολα Στέρτζον 19 από τις 56 έδρες που είχαν, από κόμματα που υποστηρίζουν πως η Βρετανία πρέπει να παραμείνει ενωμένη.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, το οποίο είχε πετύχει σαρωτική νίκη στη Σκωτία πριν από δύο χρόνια, είδε το Συντηρητικό Κόμμα να ανακάμπτει στη Σκωτία με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να χάσουν τις έδρες τους ο πρώην επικεφαλής του κόμματος του Άλεξ Σάλμοντ και ο δεύτερος τη τάξει Άνγκους Ρόμπερτσον.

Η Στέρτζον είχε ζητήσει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος τον Μάρτιο, υποστηρίζοντας πως το αποτέλεσμα υπέρ του Brexit άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού.

Η ψήφος της 23ης Ιουνίου υπέρ του Brexit έθεσε σε κίνδυνο το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς η Αγγλία και η Ουαλία ψήφισαν υπέρ της εξόδου ενώ η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όταν η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προκήρυξε πρόωρες εκλογές οι Συντηρητικοί, οι Εργατικοί και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες εστίασαν την προεκλογική εκστρατεία τους στην παραμονή της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Στέρτζον είπε πως είναι «ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα» για το κόμμα της, δύο χρόνια αφότου εξασφάλισε σαρωτική νίκη στη Σκωτία.

«Υπάρχει σαφώς μια αβεβαιότητα γύρω από το Brexit και την ανεξαρτησία η οποία θα αποτελέσει σαφώς έναν παράγοντα στα αποψινά αποτελέσματα», είπε. «Είναι πολλά πράγματα που πρέπει να σκεφθεί το SNP».

Η Ρουθ Ντέιβιντσον, επικεφαλής των Συντηρητικών της Σκωτίας , δήλωσε πως το κόμμα πέτυχε το καλύτερο αποτέλεσμα των τελευταίων 20 χρόνων.
Η Σκωτία ήταν το μοναδικό καλό νέο για το Συντηρητικό Κόμμα που έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στο βρετανικό κοινοβούλιο.

«Είχαμε ένα πολύ σαφές μήνυμα σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία και δεν θα υπήρχαν τόσες πολλές απώλειες απόψε αν η Νίκολα Στέρτζον δεν είχε προσπαθήσει να πιέσει τον Μάρτιο για ένα ανεπιθύμητο δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία», είπε.

«Σε αυτό αντέδρασαν πολλοί άνθρωποι στη Σκωτία και νομίζω ότι εξέφρασαν ηχηρά την άποψή τους στη Νίκολα Στέρτζον απόψε και θα πρέπει να το αποσύρει από το τραπέζι».

Το SNP έλαβε 35 έδρες, ενώ οι Συντηρητικοί κέρδισαν 13 έδρες στη Σκωτία, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση Οι Εργατικοί κέρδισαν επτά έδρες και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες τέσσερις. Και τα τρία βρετανικά κόμματα είχαν κερδίσει μόνο από μία έδρα το καθένα το 2015.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις νεότερες εξελίξεις σχετικά με τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις