ΚΟΣΜΟΣ

Στις κάλπες οι Γάλλοι: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε (vid)

Στις κάλπες οι Γάλλοι: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε (vid)

Εκλογές Γαλλία:Οι Γάλλοι ετοιμάζονται να εκλέξουν μια νέα Εθνοσυνέλευση, στην οποία το κίνημα του Εμανουέλ Μακρόν La Republique en Marche θα θριαμβεύσει, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις

Νίκη του κόμματος Μακρόν και ρεκόρ αποχής έδειξαν οι δημοσκοπήσεις

Η μεγάλη πλειονότητα των ψηφοφόρων στη Γαλλία καλείται σήμερα Κυριακή (11/06) στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν τους 577 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης, έντεκα από τους οποίους εκπροσωπούν τους Γάλλους που διαμένουν στο εξωτερικό. Αν κανένας από τους υποψήφιους μιας περιφέρειας δεν ξεπεράσει το 50% στον πρώτο γύρο, τότε αυτόματα ο πρώτος και ο δεύτερος σε ψήφους περνούν στο δεύτερο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί στις 18 Ιουνίου και θα κερδίσει αυτός που θα κερδίσει την πλειοψηφία.

Για τον Εμανουέλ Μακρόν, η μεγάλη πρόκληση για μια απόλυτη πλειοψηφία φαίνεται ότι έχει όλες τις πιθανότητες να εκπληρωθεί, αφού όλες οι σφυγμομετρήσεις προβλέπουν ότι το κόμμα του θα κερδίσει από 390 έως 427 έδρες (Ipsos Sopra Steria) στο σύνολο των 577 εδρών της γαλλικής Βουλής. Έτσι στη Γαλλία, έχουν αρχίσει να μιλούν για «Μακρονμάνια» και για «παλιρροιακό κύμα» που κινδυνεύει να συντρίψει τα άλλα κόμματα.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Odoxa σχεδόν ένας στους δύο Γάλλους, δεν πρόκειται να πάει σήμερα να ψηφίσει. Στην αντίστοιχη εκλογική αναμέτρηση το 2012, η αποχή άγγιξε το 42,78%, γι' αυτό οι σχολιαστές μιλούν για ρεκόρ αποχής. Οι ίδιοι σχολιαστές αποδίδουν την τάση αυτή σε μια σχετική κούραση των Γάλλων από την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, που ξεκίνησε από τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά και από τη γενικευμένη πεποίθηση ότι είναι σίγουρη η ευρεία νίκη των υποψηφίων του Μακρόν.

Για τη δεξιά των Ρεπουμπλικάνων (LR) και του Κέντρου (UDI) οι προβλέψεις δίνουν από 95 έως 115 έδρες, ενώ για το σοσιαλιστικό κόμμα (PS) από 22 έως 32 έδρες.

Με δεδομένο το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν και οι Ανυπότακτοι του Μελανσόν, δεν είναι σίγουρο ότι θα εξασφαλίσουν τις 15 έδρες που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία κοινοβουλευτικής ομάδας, παρ' ότι αντιπροσωπεύουν εκατομμύρια ψήφων.

Το θέμα αλλαγής του εκλογικού συστήματος, με μια δόση απλής αναλογικής στην οποία έχει ήδη αναφερθεί ο Εμανουέλ Μακρόν, είναι σίγουρο ότι επανέλθει στις συζητήσεις.

Θα πρέπει πάντως να ληφθεί υπόψη ότι οι δημοσκοπήσεις έγιναν πριν από τις τελευταίες αποκαλύψεις για ένα «σύστημα πληρωμών» βάσει του οποίου 10 εργαζόμενοι στο κεντρώο κόμμα «Modem »του Φρανσουά Μπαϊρού, εισέπρατταν μέρος των αμοιβών τους ως κοινοβουλευτικοί βοηθοί ευρωβουλευτών. Για το θέμα, ο εισαγγελέας Παρισίων, διέταξε χθες προκαταρκτική έρευνα. Η υπόθεση δεν διαφέρει ιδιαίτερα από αυτήν για την οποία κατηγορείται και η Μαρίν Λεπέν, για την αμοιβή δηλαδή από την ΕΕ συνεργατών της στο κόμμα, τους οποίους είχε παρουσιάσει ως κοινοβουλευτικούς βοηθούς στην ΕΕ.

Σύμφωνα πρώτες εκτιμήσεις πάντως, δεν φαίνεται το περιστατικό αυτό να επηρεάζει ιδιαίτερα τον Μακρόν. Αντίθετα μάλιστα, είναι θέμα που αφορά στις παλιές κομματικές συνήθειες από τις οποίες διακηρύσσει ότι θέλει να απαλλαχθεί.
Αυτός που κινδυνεύει να ζημιωθεί είναι ο Φρανσουά Μπαϊρού, υπουργός Δικαιοσύνης και πρωτεργάτης για τον νόμο περί «ηθικοποίησης της πολιτικής ζωής» που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις παλαιότερες πρακτικές του κόμματός του. Ήδη κάποιοι ζητούν την παραίτηση του Μπαϊρού, η αποδυνάμωση του οποίου κάθε άλλο παρά μπορεί να ενοχλήσει τον Μακρόν, με δεδομένη την δύναμη που ο ίδιος έχει πλέον αποκτήσει.

Παράλληλα, περίπου 225 απερχόμενοι βουλευτές, δηλαδή κοντά στο 40%, δεν θέτουν υποψηφιότητα, καθώς μερικοί επέλεξαν να διατηρήσουν το τοπικό αξίωμά τους. Μεταξύ των υποψηφίων, ο μέσος όρος της ηλικίας των οποίων είναι τα 48 και μισό χρόνια, λίγο περισσότεροι από το 42% είναι γυναίκες.

Πανηγυρική υποδοχή στον πρόεδρο Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ψήφισε σήμερα το μεσημέρι στο θέρετρο του Τουκέ (περιφέρεια Πα-ντε-Καλέ) για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ακολουθούμενος από πλήθος υποστηρικτών του αλλά και κατοίκων της περιοχής.

Χαμογελαστός, ο Μακρόν, που συνοδευόταν από τη σύζυγό του Μπριζίτ, ψήφισε στο δημαρχείο χωρίς να κάνει καμία δήλωση στους δημοσιογράφους.

Αφού χαιρέτισε πολλούς ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι του, αντάλλαξε φιλιά με ορισμένους και δέχτηκε να φωτογραφηθεί μαζί τους, ο Γάλλος πρόεδρος διέσχισε με αυτοκίνητο τα μερικές εκατοντάδες μέτρα για να φτάσει στο δημαρχείο, όπου τον περίμενε άλλο ένα πλήθος.

XVM83333040 4e8d 11e7 9aa8 d9123e1e563e 805x453

Το προεδρικό ζεύγος διαθέτει μια εξοχική κατοικία στο Τουκέ. Ο βουλευτής και δήμαρχος της πόλης, ο Ντανιέλ Φασκέλ, που είναι και πάλι υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές, προέρχεται από τους Ρεπουμπλικάνους. Ο Μακρόν συναντήθηκε μαζί του στο δημαρχείο και συνομίλησαν για λίγα λεπτά.

XVM3f10f688 4e90 11e7 9aa8 d9123e1e563e

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Μακρόν είχε έρθει τρίτος στην περιφέρεια του Πα-ντε-Καλέ με ποσοστό 18,45%, πίσω από τη Μαρίν Λεπέν (34,35%) και τον Ζαν-Λικ Μελανσόν (19,13%).

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, france24

Σχετικές ειδήσεις