ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Γαλλία: «Σάρωσε» ο Εμανουέλ Μακρόν στον πρώτο γύρο

Εκλογές Γαλλία: «Σάρωσε» ο Εμανουέλ Μακρόν στον πρώτο γύρο

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, ο σχηματισμός του Μακρόν La Republique en Marche (REM) και οι σύμμαχοί του του κεντρώου MODEM κερδίζουν το 32,32%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΕΝΤΡΩΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ - ΔΕΥΤΕΡΟΙ ΟΙ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΙ - ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ

Ακολουθούν η δεξιά συμμαχία των Ρεπουμπλικάνων LR-UDI-DVD με 21,56% και το Εθνικό Μέτωπο με 13,20%, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα στις 02:30 (ώρα Ελλάδας).

Η Ανυπότακτη Γαλλία και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα συγκέντρωσαν 13,74% των ψήφων και η αριστερά του Σοσιαλιστικού Κόμματος PS-PRG-DVG 9,51%

Οι προβολές των δημοσκόπων δείχνουν πως η συμμαχία του Μακρόν μπορεί να κερδίσει μέχρι και τα τρία τέταρτα των εδρών στην κάτω βουλή μετά τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας την ερχόμενη Κυριακή.

Αυτό θα έδινε στον νεότερο ηγέτη της Γαλλίας μετά τον Βοναπάρτη μια ισχυρή εντολή για να εφαρμόσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του να δώσει νέα πνοή στη Γαλλία κάνοντας πιο καθαρά τα πολιτικά πράγματα της χώρας και χαλαρώνοντας κανονιστικές ρυθμίσεις που οι επενδυτές λένε πως αποτελούν εμπόδια για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Η αποχή σημείωσε ρεκόρ για κοινοβουλευτικές εκλογές στην Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία. Η συμμετοχή ήταν στο 48,6%, γεγονός που αφαιρεί από τη λάμψη της μεγάλης νίκης του Μακρόν στον πρώτο γύρο.

Τόσο οι Σοσιαλιστές όσο και οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι κάλεσαν τους εκλογείς να προσέλθουν περισσότεροι στις κάλπες στον δεύτερο γύρο της 18ης Ιουνίου, προειδοποιώντας τους να μην επιτρέψουν να συγκεντρωθεί υπερβολικά πολλή εξουσία στα χέρια ενός κόμματος.

Σύμφωνα με τις προβολές τριών ινστιτούτων δημοσκοπήσεων για τον δεύτερο γύρο, το REM θα συγκεντρώσει συνολικά από 390 έως 445 βουλευτές στην 577μελή εθνοσυνέλευση -- μπορεί να είναι η μεγαλύτερη πλειοψηφία αφού οι συντηρητικοί του προέδρου Σαρλ ντε Γκολ είχαν κερδίσει το 1968 περισσότερες από το 80% των εδρών.

Οι εκλογές κατάφεραν ένα ακόμη συντριπτική πλήγμα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα καθώς και στα συντηρητικά κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία επί δεκαετίες μέχρι που η εκλογή του Μακρόν τον Μάιο ανέτρεψε την παραδοσιακή διαίρεση ανάμεσα σε αριστερά και δεξιά.

Ιστορική ήττα για το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS)

Το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) υπέστη μια ιστορική ήττα στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών και αναμένεται να καταλάβει λιγότερες από 40 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με τις προβολές, μια επίδοση που σηματοδοτεί το «τέλος ενός κύκλου», σύμφωνα με τα στελέχη του.

«Ήττα περισσότερο από ιστορική», «σκληρό αποτέλεσμα», «η σελίδα γυρίζει»... οι σοσιαλιστές εξέφρασαν ομόφωνα τη λύπη τους για το αποτέλεσμα αυτό ενώ πολλά στελέχη, με πρώτο τον πρώην υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές Μπενουά Αμόν, αποκλείσθηκαν ήδη από τον πρώτο γύρο.

Ενώ το κόμμα του νέου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, La Republique en marche (LREM), ετοιμάζεται για να κατακτήσει μια συντριπτική πλειοψηφία στους κόλπους της νέας Εθνοσυνέλευσης που θα προκύψει από τις κάλπες μετά τον δεύτερο γύρο στις 18 Ιουνίου, το PS, που βρισκόταν στην εξουσία κατά την πενταετία του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, κατέρρευσε γύρω στο 9% με 10,2%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις - μακράν του 29,3% του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών του 2012 που του είχε επιτρέψει να καταλάβει 300 έδρες.

Τα αποτελέσματα αυτά πρέπει «να τα δούμε με νηφαλιότητα και θα πρέπει να αντλήσουμε όλα τα συμπεράσματα την επομένη του δεύτερου γύρου, για να ανοικοδομήσουμε την αριστερά της κυβέρνησης σε υγιείς και ανανεωμένες βάσεις», δήλωσε ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ.

Ο Ζιπέ καλεί σε κινητοποίηση τους ψηφοφόρους της δεξιάς

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ, κάλεσε τους ψηφοφόρους του κόμματός του να κινητοποιηθούν για να αποτρέψουν μια «μονοχρωματική» Εθνοσυνέλευση, εκτιμώντας πως το ποσοστό αποχής, που έφτασε σε ύψη-ρεκόρ, είναι ένδειξη μιας «βαθιάς δυσκολίας» στο εκλογικό σώμα που υπέστη μια μακρά προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές με «θολά» διακυβεύματα.

«Το διακύβευμα του δεύτερου γύρου είναι σαφές: θα έχουμε αύριο ένα μονοχρωματικό Σώμα, που δεν είναι ποτέ καλό για τη δημοκρατική αντιπαράθεση; Ή, σε αυτή τη νέα Εθνοσυνέλευση, θα έχουμε μια ομάδα που με εποικοδομητικό πνεύμα θα μπορεί να ζωντανέψει τη δημοκρατική αντιπαράθεση;» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός σε σύντομη δήλωσή του από το Μπορντό στο TF1.

ΑΠΕ


Σχετικές ειδήσεις